Savunma Sanayi Destekleme Fonu (SSDF), Türkiye’nin savunma sanayi projelerine finansman sağlamak maksadıyla kurulmuş bir fondur. 1985 yılında 3238 sayılı Kanun ile yürürlüğe giren SSDF, savunma sanayi projelerinin yerli ve milli kaynaklarla finansa edilmesini amaçlamaktadır. SSDF, Savunma Sanayi Başkanlığı (SSB) tarafından yönetilmekte ve Türkiye’nin stratejik projeleri için ayrılan bütçeyi sağlamaktadır.

3238 Savunma Sanayi ile İlgili Bazı Düzenlemeler Hakkındaki Kanunun amacının gerçekleştirilebilmesi için TC Merkez Bankası nezdinde Başkanlık emrinde SSDF kurulmuştur.
SSB, “modern bi savunma sanayiinin geliştirlmesi ve TSK’nın modernizasyonunun sağlanması” amacıyla gerçekleştirilen projeleri SSDF kaynağı ile hayata geçirmektedir.
SSDF kaynakları, Savunma Sanayi İcra Komitesi (SSİK) tarafından alınan kararlar çerçevesinde TSK kullandığı araç ve gereçlerin modernizasyonu, istihbarat ve güvenliğe yönelik Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı ile Milli İstihbarat Başkanlığının ihtiyaçlarının karşılanması ve savunma sanayinin geliştirilmesi amacıyla kullanılmaktadır. SSDF gelirleriyle hayata geçirilen bir çok önemli projelerle Türkiye hava, kara, denizde bağımzsız ve caydırıcı bir bölgesel güç konumuna ulaşmıştır
SSDF’nin Kaynakları Nelerdir?
SSFD kaynakları çeşitli vergiler ve katkılardan oluşmaktadır Bu kaynaklar aşağıda belirtilmiştir
4842 sayılı Kanun gereğince;
- Gelir ve kurumsal vergiler tahsilar toplamı üzerinden %6
- Veraset ve intikal vergisi tahsilat toplamı üzerinden %25
- Motorlı taşıtlar vergisi tahsilat toplamı üzerinden %20 oranında pay ayrılır
3238 sayılı Kanun gereğince;
- Her yıl bütçeye bu maksatla kullanılacak ödenekler
- TSK güçlendirmek amacıyla kurulmuş bulunan vakıflardan Fona yapılacak transferler
- 25/8/1971 tarihli ve 1473 sayılı Kanuna göre belediye sınırları içerisindeki he türlü sinema, tiyatro, konser, sirk, fuar ve panayır giriş biletlerinden bilet başına alınan 25 kuruş tutarındaki katılım payı
- Kanunla kurulan fonlardan Cumhurbaşkanınca belirlenecek miktarda yapılacak aktarmalardan
- MSB bütçesinden modern silah araç ve gereçler için ayrılan ödeneklerden
- Fonun mal varlığından elde edilecek gelirlerden
- Bağış ve yardımlardan oluşur
2024 yılı bitçesi verilerine göre SSDF gelirinin yaklaşık %80’i vergi gelirlerinden ayrılan paylardan oluşmaktadır
Yorumlar kapalı.