featured
  1. Haberler
  2. Dünya
  3. Çin’in 2025 Yıık Çelik İhracatı Nasıl Olacak?

Çin’in 2025 Yıık Çelik İhracatı Nasıl Olacak?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sektör gözlemcileri, Çin’in çelik ihracatının yakında sekiz yıllık bir zirveye ulaşacağını, ardından kapsamlı tarifelerin 2025’te sektörü çökerteceğini söyledi.

Çin, dünyanın en büyük çelik ihracatçısı olarak, dünya çelik üretiminin yaklaşık %55’ini oluşturuyor. Ülkenin çelik ihracatı bu yıl artış gösteriyor ve 2016’da görülen seviyelere denk gelen 100 milyon metrik ton sınırını aşması bekleniyor.

Macquarie Capital’deki stratejistler, Çin’in çelik ihracatının bu yıl 109 milyon tona ulaşacağını, ardından 2025’te 96 milyon tona düşeceğini tahmin ediyor. Yatırım bankasından analistler CNBC’ye, ticaret tarifelerinin Çin’in çelik ihracatını daha da kısıtlayabileceğini, ancak “bunun gerçekleşmesi için biraz zamana ihtiyaç duyulabileceğini” söyledi.

Bu tahminler, Citigroup tarafından görüşülen analistler tarafından da desteklendi. Çin’in çelik sevkiyatı, anti-damping önlemleri nedeniyle gelecek yıldan itibaren “aşağıya doğru eğimli”, çelik danışmanlık şirketi Mysteel’den bir analist olan Ren Zhuqian bu ay Citigroup notunda söyledi.

Çin ekonomisi uzun süreli bir emlak krizi ve üretim faaliyetlerindeki yavaşlama ile boğuşurken, iç arz fazlası ortasında dış piyasalar özellikle önemli hale geldi.

Eylül ayında Çin’in çelik ihracatı bir yıl öncesine göre %26 artarak 10,2 milyon tona çıktı ve Haziran 2016’da ulaşılan aylık 10 milyon tonluk ölçütü aştı. Geçtiğimiz haftaki gümrük verilerine göre, yılın ilk dokuz ayında ihracat yıllık bazda %21,2 artarak 80,7 milyon tona çıktı.

Ülkenin çelik ihracatı, 2015 yılında 112 milyon tonluk rekor seviyeye ulaştıktan sonra, 2020 yılında iyileşmeye başlamadan önce uzun yıllar boyunca düşüşteydi.

Çin’deki genel ihracat büyümesi, zayıf bir ekonomiye işaret eden bir dizi hayal kırıklığı yaratan verinin ardından Eylül ayında keskin bir şekilde yavaşlasa da, o zamandan beri iç talebin eksikliğinden kaynaklanan çelik ihracat büyümesi hızlandı.

Çin’den gelen ucuz çelik selinin, ticaret ortakları arasında yerel çelik üreticileri için haksız rekabet endişesi yaratması. Giderek daha fazla sayıda ülke, ağır tarifeler de dahil olmak üzere anti-damping önlemlerini artırdı.

Economist Intelligence Unit’in kıdemli analisti Chim Lee, ithalatçı ülkelerdeki çelik üreticilerinin, özellikle Güneydoğu Asya ve Orta Doğu’dakilerin “büyük bir baskı altında” olduğunu söyledi.

Tayland, Ağustos ayında Çin’den gelen kritik altyapı inşaatı için kullanılan yüksek mukavemetli çelik olan sıcak haddelenmiş rulo üzerindeki anti-damping vergilerini %31’e çıkardı. Meksika geçen yılın sonlarında bazı Çin çelik ithalatlarına yaklaşık %80 oranında gümrük vergisi koydu.

Bu ay, Brezilya hükümeti ülkeden gelen tüm çelik ürünlerine %25 oranında gümrük vergisi koydu. Ve Kanada’nın Ağustos ayında duyurduğu Çin çelik ürünlerine uyguladığı %25’lik ek vergi Salı günü yürürlüğe girdi.

Danışmanlık şirketi Kallanish Commodities’de veri başkanı olan Tomas Gutierrez, çelik ihracatçılarının üçüncü bir ülke üzerinden transit yaparak Çin etiketinden kurtulmak için “atlatma” gibi önlemlere başvurmasıyla bu tür korumacılık önlemlerinin kısa ömürlü etkilere sahip olma eğiliminde olduğunu söyledi.

Ancak Gutierrez, Vietnam’ın sıcak haddelenmiş ruloya yönelik devam eden anti-damping soruşturmasının, “çok daha yüksek hacimli bir Çin çeliğini etkilemesi” nedeniyle Çin’in ihracat ivmesini rayından çıkarabileceğini söyledi.

Mysteel raporuna göre, Vietnam, 2023’te ülkenin çelik ihracatının yaklaşık %10’unu tüketen büyük bir Çin çeliği ithalatçısı. Diğer önemli hedef pazarlar arasında Tayland, Hindistan ve Brezilya yer alıyor.

Geçtiğimiz ay, Hindistan hükümeti Çin ve Vietnam’dan ithal edilen bazı çelik ürünlerine %12 ila %30 arasında tarifeler emretti ve geçen yıl Çin çeliklerine uyguladığı anti-damping vergisini artırdı.

EIU’dan Chim, “Bir Whac-A-Mole senaryosu görüyoruz” dedi. Tarifeler, Çinli çelik üreticilerini alternatif pazarlara yönlendirmeye yöneltti, “o pazar da yeni ticaret kısıtlamaları getirene kadar.”

ABD Başkanı Joe Biden’ın yönetimi, Nisan ayında Çin çeliğine uygulanan tarifelerin üç katına çıkarılması çağrısında bulundu ve Cumhuriyetçi başkan adayı Donald Trump, önümüzdeki ay yeniden seçilirse Çin mallarına uygulanan tarifeleri %60 artırabileceğini söyledi.

Ancak Washington’dan gelen bu tehditlerin etkisi oldukça sınırlı olacaktır, çünkü 2023 yılında Çin çelik ihracatının %1’inden azı, yani 85 milyar dolar değerindeki kısmı ABD’ye gönderildi.

Azalan talep

Dünya Çelik Birliği bu ay, altı yılın ardından ilk kez, Çin’in bu yılki yerel çelik talebinin, ülkenin gayrimenkul sektöründeki “devam eden gerilemeyi” gerekçe göstererek, küresel talebin yarısından daha azını oluşturacağını tahmin etti.

Çin’in gayrimenkulle ilgili çelik talebinin, Pekin’in mevcut konut stoklarını temizlerken yeni konut arzını sınırlamaya çalışması nedeniyle 2025 veya 2026’ya kadar önemli bir iyileşme görmeyebileceğini söyledi.

Chim, gayrimenkul inşaat sürecinin en yoğun çelik kısmı olan yeni inşaat başlangıçlarının çok zayıf olmaya devam edeceğini söyledi.

Bu arada, giderek karayollarından ve demiryollarından enerji altyapısına doğru kayan devlet liderliğindeki altyapı yatırımlarının, ev inşaatçılarının bıraktığı boşluğu doldurmasının pek olası olmadığını da sözlerine ekledi.

Çelik satışlarındaki düşük kârlılık nedeniyle daha fazla yerel çelik üreticisi üretimi azalttı. Çinli çelik şirketlerinin neredeyse dörtte üçü, bu yılın ilk altı ayında zarar bildirdi ve birçoğu iflas riski altında.

S&P Global’in resmi gümrük verilerine dayanarak yaptığı açıklamaya göre, Çin’in orta kalınlıkta sıcak haddelenmiş rulo üretimi (düz çelik ürünlerinin bir temsilcisi) Eylül ayında bir önceki aya göre %5,4 ve bir önceki yıla göre %6,4 düştü.

Tırmanan ticaret gerginlikleri üzerine, Çin gümrük idaresinin bir sözcüsü, Çin çelik ürünlerinin çoğunun iç talebi karşılamak için olduğunu söyledi, ancak sert haddelenmiş ruloların sektördeki sürekli yenilik ve ürün yükseltmeleri nedeniyle “denizaşırı pazarda geniş bir çekiciliğe sahip olacağını” söyledi.

Olası bir vergi baskısı

Pekin’in katma değer vergisine olası baskısı, Çin’in çelik endüstrisi için işleri daha da kötüleştirebilir.

Bu yıl, çelik fabrikaları ihracatı daha da ucuz hale getirmek için vergileri atlattıkları iddiaları nedeniyle düzenleyicilerin baskısı altında.

Yetkililer, devlet destekli Demir ve Çelik Endüstrisi Derneği başkan yardımcısı Luo Tiejun’un geçen haftaki toplantısında söylediğine göre, bu “yasadışı” çelik ihracatlarını engellemek için bir soruşturma ekibi kurmuşlar.

Gutierrez, “Çin gerçekten [soruşturmayı] sürdürürse, Çin ihracatı çok daha az rekabetçi olacak ve ihracat hacimleri düşebilir” dedi. Ancak hükümet henüz buna “güvenmiyor” olabilir.

Çin’in 2025 Yıık Çelik İhracatı Nasıl Olacak?
Yorum Yap

Yorumlar kapalı.