featured
  1. Haberler
  2. Borsa
  3. Nurdan Şahin ile “Gün Sonu”

Nurdan Şahin ile “Gün Sonu”

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Gün boyu satıcılı seyreden BİST100, 0,40 puan artarak günü 8908 puandan tamamladı işlem hacminde daralma devam ediyor hacim 59 Milyar 894 Milyon oldu. BİST’in Haftalık getirisi küresel endekslerin üzerinde, %1,3 olarak gerçekleşti

Bu hafta iletişim endeksinin performansı yüzde 2 ile ilk sırada yer alıyor. Sınai endeks %0,55 bankacılık ise hafta boyu yüzde 0,4 artmış. Aylık bazda değer kaybı ise yüzde 7,83 olmuş.

Seans kapandıktan sonra Arçelik’in Bilançosu açıklandı 5 Milyar zarar açıkladı geçen çeyrek 1,8 Milyar zarar açıklamıştı. Bugün şirket hisseleri %1,34 geriledi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek Brookings Enstitüsü’nde yaptığı konuşmada BİST50’de açığa satış yasağını kaldırmayı düşündüklerini söyledi. Gün boyu bütün alt endekslere yayılan satış baskısı 17:30’da gelen Şimşek’in açıklamasından sonra alışa döndü. Yabancı yatırımcının borsaya gelmesi ve işlem hacminin artması için gerekli görülen açığa satışın ve ödünç piyasasının devreye girmesi piyasanın normalleşmesini sağlayarak fiyatların dengelenmesine katkı sunacaktır. Depremden sonra yaşanan sert düşüşe önlem olarak getirilen bu tedbirler hala uygulanmaya devam ediyor. Şimdilik BİST 50’de de olsa açığa satışın Kasım ayında devreye girmesi bekleniyor.

Teknik açıdan daralan işlem hacmiyle sıkışık piyasa görüntüsü devam ediyor. 8845 puan kısa vadeli destek bölgesi. 8950 puan direnç olarak çalışıyor. Aynı zamanda bu bölge 20 günlük ortalama seviyesi. Endeksin 20 günlük ortalamaların üzerinde kalması olumlu bir teknik görünüm oluşturacak ancak işlem hacmi gitgide daralıyor ve yükselişin kalıcı bir trende dönüşmesi bu işlem hacmiyle mümkün görünmüyor. 2. Direnç 9080 puanda oluşan kanal direnci olarak karşımıza çıkıyor.

Bir süredir direnç olarak çalışan 10 günlük ortalamalar geçildi. Dün ve bugün 10 günlük ortalamanın üzerinde kapanış yapmamız olumlu Kasım ayında açıklanacak Ekim enflasyonu da katkı sağlarsa BİST 50’de açığa satışın kaldırılması Kasım ayı için umut verici olur. 9000 Puanın üzerinde tutunduğu takdirde yeni hedefler gündeme gelecek.

Bugün haber akışı ve veri akışının yoğun olduğu bir gündü. Dünya Bankası İLE 35 Milyar dolarlık finansman arttırmak için görüşmeler devam ediyor. Dünya Bankası tarafından Türkiye’ye geçen yıl 2028’e kadar 35 Milyar dolarlık finansman sağlanması öngörülmüştü. Bu rakamın arttırılmasıyla ilgili görüşmeler sürüyor.

Dün PPK özeti takip edildi gıda fiyatlarının Ekim ayı enflasyonu üzerinde baskı yaratacağına değinilmiş. Ekonomistlere göre esas problem hizmet enflasyonu. TCMB son çeyrekte hizmet enflasyonunda gerileme bekliyor. Hizmet tarafında enflasyonun yüzde 4 civarında seyretmesi hedefe ulaşmayı engelleyen önemli bir faktör. Bu koşullar altında Kasım ayında faiz indirimi olasılığı zayıflarken Hizmet enflasyonu yüzde 2-2,5 aralığına gerilerse beklentiler değişebilir. Aralık ayında faiz indirim beklentisi artarken, Aralık kararı için Ekim ve Kasım enflasyonu izlenecek.

IMF’ten Türkiye değerlendirmesi izlendi. Yapılan açıklamada Türkiye için istikrarsız enflasyon beklentisi vurgusu yapılmış. Yüksek enerji ithalatının enflasyon üzerinde baskı yarattığına ve enerji şoklarına karşı savunmasız hale getirdiğine değinilmiş.

Bugün içeride açıklanan verilere göz attığımızda, Ekim ayında 74,9 olarak açıklanan İmalat Sanayi Kapasite kullanım oranında değişiklik olmadı. PMI verilerinde de değişiklik olmazken imalat PMI deprem dönemindeki seviyesinde. Buna rağmen Reel kesim güven endeksi Ekim ayında 2,1 puan artarak 98,8’den 100,9’a yükseldi. (Mevsimsellikten arındırılmış) Endeks hizmet sektöründe yüzde 1,5, perakende yüzde 0,1 artarken inşaat sektörü için yüzde1,7 azalmış.

Küresel piyasalarda da PMI verileri takip edildi. , Avrupa’da makro verilerin görünümünde iyileşme olmakla birlikte hala olumsuz Bileşik PMI 49,6’ dan 49,7’ye yükseldi. Beklenti 49,8 düzeyindeydi. İmalat PMI verisi 45’ten 45,9’a yükseldi. Hizmetler PMI Verisi ise 51,4’ten 51,2’ye geriledi. Euro Bölgesinde İhracat son 8 ayın en düşük seviyesine gerilerken, imalat sektöründe yeni siparişlerde düşüş devam ediyor. Yakıt ve emtia fiyatlarındaki düşüşler enflasyona olumlu yansıyor.

ABD tarafında ise PMI verileri hizmet tarafında güçlü imalat tarafında ise daralmanın yavaşladığına işaret ediyor. ABD Ekonomisinin son çeyrekte %2,5 büyümesi bekleniyor.

İşsizlik maaşı başvurularında önemli bir gerileme var 242 bin beklenen başvuru sayısı 227 bin olarak gerçekleşti. Dayanıklı mal siparişlerinin tutarında, eylülde yüzde 0,8 azalış kaydedildi. Beklenti yüzde 1,1 olması yönündeydi.

Bank of America stratejistlerine göre, ABD seçimleri öncesinde enflasyon ve popülist ekonomi politikaları riskine karşı altına olan talep artırıyor. ONS Altın Jeopolitik riskler ve Trump ihtimalinin yükselmesiyle 2760 dolara yükselmişti. 2742 dolar direncinin üzerinde zorlanan ONS 2710 dolarda destek oluşturdu. 2742 dolar üzerinde hedef 2800 Dolar.

Tahvil satışları ve yapay zeka şirketlerinin hisselerine ilgi devam ederken 10 yıllık devlet tahvillerinin getirisi bu hafta Temmuz ayından bu yana en yüksek seviyesine, %4,2’ye çıktı. Bugün açıklanan verilerle 10 Yıl vadeli hazine tahvil faizleri %4,18’e gerilerken ABD borsaları yükselerek açıldı.

Dün yaşanan terör saldırısından sonra zor olsa da herkese huzurlu bir hafta sonu diliyorum.

Nurdan Şahin ile “Gün Sonu”
Yorum Yap

Yorumlar kapalı.