- Türk İlaç ve Serum Sanayi A.Ş. 2024 yılı 9 aylıkta 68.9 milyon TL milyon TL kar elde etti.


Şirketin Dönen Varlıklarında, 2024/9 aylığında bir önceki yılın aynı dönemine göre %137 oranında ciddi bir artış göstermiştir. Bu artışın, özellikle ticari alacaklar ve stoklar kalemlerinden kaynaklandığını görmekteyiz. Ticari alacaklardaki artış, şirketin müşterilere yaptığı satışlardan doğan alacaklarının arttığını, ayrıca stoklardaki keskin artış ise (yaklaşık 10 kat) üretimin veya ürün tedarikinin arttığını, ancak bunun satışlara yansımadığını görüyoruz. Gelecekte satışları takip edeceğiz. Nakit ve Nakit Benzerlerindeki artış şirketin likidite durumunun güçlendiğini gösteriyor. Şirketin kısa vadeli yükümlülüklerini karşılayabilecek yeterli nakde sahip olduğunu söylemek mümkün. Kısa Vadeli Yükümlülüklere baktığımızda ise bir önceki yılın aynı dönemine göre %11.6 oranında arttığını görüyoruz. Ancak Kısa vadeli finansal borçları çeyreklikte %25 oranında düşmesine rağmen özellikle Uzun Vadeli Yükümlülüklerinde büyük bir artış gözlenmiştir. Bu artışın ana kaynağı uzun vadeli finansal borçlanmalardır. Bu durum, şirketin kısa vadeli borçlarını uzun vadeye yayma stratejisi olarak değerlendirilebilir. Özkaynaklar 2023 yılına kıyasla bir artış göstermiş, buda şirketin kârlılığını artırdığını ve özkaynaklarını güçlendirdiğini gösteriyor. Net dönem karı da 68 milyon TL olarak belirtilmiş. Geçmiş dönemde zarar açıklayan şirketin bu yıl kar elde etmesi olumlu bir gelişme.
Gelir Tablosuna bakınca, Hasılat 2023’ün aynı dönemine göre düşerken, bu da şirketin satışlarında azalma yaşandığını gösteriyor. Ancak, satışların maliyetindeki %28 lik düşüş brüt karın 2023’e kıyasla daha fazla artmasını sağlamış. Şirketin maliyetlerini kontrol altına alması olumlu olarak değerlendirilebilir.
Esas Faaliyet Kârı 2023’e göre oldukça yükselmiş. Pazarlama ve genel yönetim giderlerindeki artışa rağmen, esas faaliyet kârının artması, şirketin operasyonel verimliliğini önemli ölçüde geliştirdiğini gösteriyor.
Şirketin 2024’te genel olarak finansal yapısını güçlendirdiğini söylemek mümkün. Şirketin borçlarını uzun vadeye yayarak, finansal yükümlülüklerini yerine getirmede zorlanmayacağını gösteriyor. Hem karlılığını artırması hem de kâr marjlarındaki iyileşmeler, şirketin operasyonel anlamda verimliliğini artırdığını ortaya koymaktadır. Ancak, finansman giderlerindeki yükselme olumsuz olarak değerlendirilebilir.
Şirketin gelecek dönemde satış hacmini artırarak finansal performansını daha da iyileştirebileceği öngörülebilir.
Yorumlar kapalı.