
Borsa İstanbul’da açılışta dünkü düşüşü telafi etme çabası vardı ancak öğleden sonra tırmanan jeopolitik gerilim etkili oldu 9307 puanın üzerinde tutunamayan endeks %2,18 gerileyerek günü 9031 puandan kapattı. Genele yayılan ve hacimli bir düşüş olduğunu söyleyebiliriz. İşlem hacmi 83 Milyar 765 Milyon oldu.
13 Kasım’dan beri 5 İşlem günü endeks 50 günlük ortalamanın üzerinde tutunmaya çalışıyordu bugün gelen satışlarla endeks 9030 puandan geçen 20 günlük ortalamalara kadar geri çekildi. Jeopolitik riskler devam ettiği sürece öngörüde bulunmak çok zor. Teknik görünüm tekrar bozuldu 20 günlük ortalama destek olarak çalışırsa 9215’e doğru tepki gelebilir.
Yarın TCMB yarın faiz kararı açıklayacak faizde değişiklik beklenmiyor karar metninden piyasalara moral verecek yumuşak bir açıklama gelirse 50 günlük ortalamanın üzerine doğru tekrar hareket edebilir. BİST’te yükseliş potansiyeli var ancak jeopolitik risklerden diğer küresel endekslere göre daha fazla etkileniyor.
Ukrayna’nın Rusya’ya füze saldırısı küresel çapta borsaların gerilemesine neden oluyor. NVDİA Bilançosunun beklentisiyle Avrupa borsaları güne pozitif başlamıştı kapanışa doğru Avrupa endeksleri tekrar eksiye geçti. Amerika’da yükselen tahvil faizleri ve şişen fiyatlar nedeniyle risk iştahı düşük, NVDİA bilançosu ABD endekslerinin seyrinde etkili olacak.
BOFA bugün Türkiye ile ilgili bir rapor yayınladı. Rapora göre, Türkiye’de cari açık, düşük petrol fiyatları ve yavaşlayan enflasyon, ekonomik görünümü iyileştiriyor. TCMB’nin kasım ayı değerlendirmesi ve 3 Aralık’ta açıklanacak kasım enflasyon verisinin, faiz indiriminin zamanlamasını anlamak için kritik bir öneme sahip olduğu belirtilmiş, enflasyon verilerinde daha fazla iyileşme olması durumunda TCMB’nin aralık ayında 200-250 baz puanlık bir faiz indirimi yapabileceği ifade edildi.
Citi Bank Türk lirası pozisyonlarında kâr realize etti. TL pozisyonlarının yarısında kâr alındığını açıklayan banka yetkilileri, model portföylerinde daha önce yüzde 2 olan TL ağırlığını da yüzde 1 seviyesine indirecek. Citi Bank gelişen piyasa para birimleri pozisyonunda TL için ‘ağırlık üstü’ tavsiyesine devam ediyor.
UBS ‘ten gelen açıklama Altın fiyatlarıyla ilgili, ons altının 2026 yılı sonuna kadar yükselişine devam ederek 2.950 dolara çıkacağını öngörmüşler. Artan küresel belirsizlik ve jeopolitik riskler fiyatları desteklemeye devam ediyor. Goldman Sachs bu hafta altının gelecek yılın sonuna kadar ons başına 3.000 dolara tırmanacağına yönelik bir tahminde bulundu.
The Economist dergisinin 2025 yılı için hazırladığı kapak yayınladı. 2025 yılında yaşanacak küresel gelişmelere dair mesajlar içeren kapakta en fazla göze çarpan detay Donald Trump’ın fotoğrafı oldu.
Kapakta 2025 yılı için iklim değişikliğine, yapay zeka yatırımlarındaki belirsizliğe, Amerikan seçimlerinin yaratacağı küresel gerilime ve ticaret savaşlarına vurgu yapılmış. Seyahat kısıtlamalarının artacağına yönelik imalar bulunuyor. En ilginç bulunan görseller 2025’te kulağa imkânsız gelen neler yaşanabilir? Sorusuna vurgu yapıyor. Dergi, “Joker Kartlar” arasında, yıkıcı bir güneş fırtınası, kayıp antik metinlerin keşfi ve hatta yeni bir küresel salgın gibi dikkat çekici olasılıkları ele almış.
Yorumlar kapalı.