Sermaye Piyasası Kurumu (SPK)’nun genellikle perşembe akşamı yayımladığı Bültende bu hafta ilginç bir şey karşımıza çıktı. 5 Aralık 2024 Perşembe günü açıkladığı 55 sayılı bültende; A1 Capital Yatırım Menkul Değerler AŞ ‘ye yaklaşık 20 milyon TL idari para cezası verildi.

Bahse konu cezanın gerekçesi olarak; “Mevzuatın imkan verdiği haller hariç olmak üzere ödünç para verme işlemlerinin yapılması” olarak belirtilmiş ve diğer taraftan dayanak olarak belirtilen Yatırım Kuruluşlarının Kuruluş ve Faaliyet Esasları Hakkında Tebliğin ilgili maddesi de zaten bu hususu düzenlemektedir.

Daha önce defalarca gündeme getirdiğimiz üzere, borsadaki kredi hacminin artışı ile birlikte, aracı kurumların gelirlerinin en büyük kısmını “Müşterilerden Alınan Faiz” gelirleri oluşturur hale gelmiştir.

Peki bu kredi kullanım oranının etkisi nedir derseniz, hadi ona da gündem olan A1 Capital bilançosu üzerinden bakalım;
Bilançoya baktığımızda;
- 2024 yılının ilk 9 ayında müşterilerden alınan Temerrüt Faizi Gelirinin bile toplam Aracılık Gelirinden fazla olduğunu
- Müşterilerden alınan Kredi Faiz Gelirinin, toplam Aracılık Komisyonunun yaklaşık 7,7 katı olduğunu
- Aracılık Gelirlerinde azalma görülse de Faiz Gelirlerinin her geçen yıl katlanarak büyüdügünü görüyorız

Şimdi herkesin aklında aynı soru vardır.
- Yatırımcılar için Aracı Kurumlarca temin edilen krediler için aracı kurumlar kredi üzerine ne kadar aracılık payı eklemektedir.
- Ana amacı yatırımcıya finansman sağlamak olan aracı kurumlar bu parayı başka alanlara da kaydırıyorlar mı?
Yani kısaca aracı kurumlar alternatif banka olma yolundalar mı ve uyguladıkları yüksek faizlerle TEFECİLİK mi yapmaktalar?
Son ceza akılları karıştırırken, gündeme açıklanması gereken bir soru bırakarak bizleri düşünmeye sevk etti.
Yeni gündemimiz TEFECİLİK…
Yorumlar kapalı.