featured
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. BAAS REJİMİ SONRASI SURİYE’NİN KASASI: MERKEZ BANKASI REZERVLERİ AÇIKLANDI

BAAS REJİMİ SONRASI SURİYE’NİN KASASI: MERKEZ BANKASI REZERVLERİ AÇIKLANDI

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Suriye’de 61 yıllık Baas rejiminin çöküşüyle birlikte ülke yeni bir döneme girerken, Suriye Merkez Bankası’nın rezervleri de netlik kazandı. Beşar Esad’ın Rusya’ya sığınması sonrası başlatılan yeniden yapılanma sürecinde, yağmalanan kasada geriye kalan miktar dikkat çekti.

MUHALİFLER ŞAM’I ELE GEÇİRDİ, REJİM SON BULDU

HTŞ liderliğindeki muhalif güçler geçtiğimiz hafta Şam’ı ele geçirerek Baas rejiminin devrilmesini sağladı. Beşar Esad Rusya’ya kaçarken, yeni hükümeti kurma görevi Muhammed el-Beşir’e verildi. Uzmanlara göre Suriye’nin yeniden inşası için en az 400 milyar dolar gerekecek.

SURİYE MERKEZ BANKASI’NIN ALTIN VE DÖVİZ REZERVLERİ

Reuters’ın haberine göre Suriye Merkez Bankası’nda 26 ton altın bulunuyor. Bu miktar, Dünya Altın Konseyi verilerine göre 2011 yılında 25,8 ton civarındaydı. Bugünkü piyasa değeriyle bu altınlar yaklaşık 2,2 milyar dolar ediyor. Ancak bu, Suriye ekonomisinin yeniden ayağa kalkması için yeterli değil.

Öte yandan, döviz rezervlerinde durum çok daha kritik. Suriye Merkez Bankası’nın döviz rezervlerinin yalnızca 200 milyon dolar olduğu bildirildi. 2011’de 14 milyar dolar seviyesinde olan döviz rezervleri, yıllar süren savaş ve ekonomik kriz nedeniyle neredeyse tükenmiş durumda.

ESAD AİLESİ’NİN KAÇIRDIĞI PARALAR

Financial Times’ın iddiasına göre, 2018-2019 yıllarında Suriye Merkez Bankası’ndan Rusya’ya toplam 250 milyon dolar taşındı. Moskova’ya gönderilen bu paraların büyük kısmının Esad ailesi tarafından Rus bankalarındaki hesaplara yatırıldığı ve lüks mülkler alındığı belirtiliyor.

YENİ HÜKÜMETİN ZORLU GÖREVİ

Muhaliflerin öncülüğünde kurulan geçici hükümet, savaşın enkaza çevirdiği ülkeyi ayağa kaldırmak için kritik adımlar atmak zorunda. Suriye’nin toparlanması yıllar alacak olsa da, Merkez Bankası’nın yeniden açılması ekonomik istikrar için umut ışığı olarak görülüyor.

Suriye’nin geleceği, altın rezervleri ve sınırlı döviz kaynaklarıyla birlikte uluslararası yardımlar ve ekonomik reformlara bağlı olacak gibi görünüyor.

BAAS REJİMİ SONRASI SURİYE’NİN KASASI: MERKEZ BANKASI REZERVLERİ AÇIKLANDI
Yorum Yap

Yorumlar kapalı.