featured
  1. Haberler
  2. Dünya
  3. Apple Endenozya’daki Yasağı Aşmaya Çalışırken Çinli Markalar Pazar Yarışına Girdi

Apple Endenozya’daki Yasağı Aşmaya Çalışırken Çinli Markalar Pazar Yarışına Girdi

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Huawei’nin yan kuruluşu Honor, Salı günü Mart ayı sonuna kadar Endonezya’da akıllı telefon satışlarını başlatmayı planladığını duyurdu ve Apple’ın iPhone 16’sını yerel üretim gereklilikleri nedeniyle yasaklayan bir pazara giren en son Çinli şirket oldu.

Endonezya, ülkede satılan akıllı telefonlar için bileşenlerinin %40’ının yerel kaynaklı olmasını şart koşuyor. Bu kural, Apple’ın 1 milyar dolarlık bir yatırım için pazarlık yaptığı bildirilen pazarda en yeni telefonunu satmasını engelledi.

Honor’un Endonezya’da bir ofisi var ve yerel bir üretim ortağıyla çalışıyor, Çinli şirketin Güney Pasifik operasyonları başkanı Justin Li geçen hafta gazetecilere söyledi. Katlanabilir bir telefonun Honor’un yerel olarak satılan ilk ürün setinin arasında olacağını söyledi – orta ila üst düzey segmentte 10 ürün.

Şirket, yıl sonuna kadar Endonezya’da telefonlardan tabletlere kadar yaklaşık 30 ürün sunmayı hedefliyor. Güneydoğu Asya ülkesi, nüfusa göre dünyanın dördüncü büyük ülkesine ev sahipliği yapıyor ve hemen ardından Amerika Birleşik Devletleri geliyor.

Canalys analisti Chiew Le Xuan bir e-postada, “Pazarın %80’i 200 doların altındaki cihazlardan oluşmasına rağmen, Güneydoğu Asya’nın en büyük ve en hızlı büyüyen ekonomisi olan Endonezya, uzun vadeli büyüme için muazzam bir potansiyel sunuyor” dedi.

Chiew, ülkenin bölgedeki akıllı telefon sevkiyatlarının %35’ini oluşturduğunu ve stratejik bir bölgesel merkez olarak hizmet edebileceğini belirterek, “Endonezya, hızlı ekonomik büyüme ve genişleyen bir orta sınıf tarafından yönlendirilen Güneydoğu Asya’da önemli bir pazar olarak ortaya çıkıyor” dedi.

Canalys’e göre, Kasım ayı itibarıyla Oppo, Xiaomi ve Transsion (hepsi Çin merkezli) akıllı telefon sevkiyatlarında Endonezya’da ilk üç sırayı elinde tutuyordu. Shenzhen merkezli Oppo, Kasım ayında şirketin bir fabrikasının da bulunduğu Endonezya’da amiral gemisi Find X8 telefonunun küresel lansmanını gerçekleştirdi.

Canalys verilerine göre Samsung, bir diğer Çin markası olan Vivo ile beraber Endonezya’da %16’lık payla dördüncü sırada yer aldı.

Çin ve Japonya hariç, Apple’ın satışlarının yaklaşık %8’i Asya-Pasifik’ten geliyor.

Li, Endonezya’ya girme kararının Apple’ın ülkedeki varlığından bağımsız olduğunu ve Honor’un rekabet etme yeteneğine güvendiğini iddia etti. Honor’un Endonezya pazarını yıllardır gözlemlediğini ve son altı ayda genişleme çabalarını ikiye katladığını söyledi.

Li, Endonezyalı ve Çinli personele ilişkin güncel bir dökümü paylaşmayı reddederken, Honor’un ülkede hala işe alım yaptığını ve gelecekte ağırlıklı olarak yerel bir personele sahip olmayı hedeflediğini söyledi.

Li, Honor’un bu yıl Endonezya’da en az 10 mağaza açmayı ve yerel bir perakendeci aracılığıyla satış yapmayı planladığını söyledi.

Honor, Çin dışında öncelikle Avrupa’da ve Güneydoğu Asya’nın bazı bölgelerinde satış yapıyor. Telefonları doğrudan ABD’de satılmıyor. Şirket, Aralık ayında satışlarının yarısından fazlasının ilk kez Çin dışından geldiğini iddia etti.

Halka açılmayı planlayan Honor, ana şirket ABD yaptırımlarına maruz kaldıktan sonra Kasım 2020’de Çinli telekomünikasyon devi Huawei’den ayrıldı. Huawei, Honor’da herhangi bir hissesi olmadığını veya iş kararlarında herhangi bir rolü olmadığını söyledi.

Apple Endenozya’daki Yasağı Aşmaya Çalışırken Çinli Markalar Pazar Yarışına Girdi
Yorum Yap

Yorumlar kapalı.