featured
  1. Haberler
  2. Dünya
  3. Çin Dış Ticaretine İlişkin Rakamlarda Beklenmeyen Gelişmeler

Çin Dış Ticaretine İlişkin Rakamlarda Beklenmeyen Gelişmeler

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Çin’in Aralık ayındaki ticaret verileri beklentileri büyük oranda aştı, ihracatçıların ek kısıtlamalar konusundaki endişeleri artarken ve sevkiyatları önceden yüklemeye devam ederken, ülkenin teşvik önlemleri sanayi sektöründeki talebi destekliyor gibi görünüyor.

Çin gümrük otoritesinin Pazartesi günü gösterdiği verilere göre, Aralık ayında ihracat bir yıl öncesine göre ABD doları cinsinden %10,7 arttı ve Reuters anketinde %7,3’lük büyüme beklentilerini aştı. Bu, Kasım ayındaki %6,7’lik büyüme ve Ekim ayındaki %12,7’lik artışla karşılaştırılabilir.

Gümrük verileri, ithalatın geçen ay bir yıl öncesine göre %1,0 arttığını gösterdi, bu önceki iki aydaki daralmanın tersineydi. Analistler ithalatın yıllık bazda %1,5 düşmesini öngörmüştü. Bu, Kasım ayındaki %3,9’luk ve Ekim ayındaki %2,3’lük daha büyük düşüşlerle karşılaştırılabilir.

Geçtiğimiz yıl, Çin’in yuan cinsinden toplam ihracatı, 2023’te mütevazı bir %0,6 büyümeden hızlanarak bir önceki yıla göre %7,1 arttı, gümrük yetkilileri Pazartesi günü bir basın toplantısında söyledi.

Çin’in geçen yılki ithalatı, 2023’te %0,3’lük bir düşüşten toparlanarak %2,3 arttı.

Capital Economics’teki Çin ekonomisti Zichun Huang, zayıf yuan sayesinde bir notta, “Küresel pazar payındaki daha fazla kazanımla desteklenen giden sevkiyatların yakın vadede dayanıklı kalması muhtemeldir” dedi.

Ancak, Ulusal Finans ve Kalkınma Enstitüsü’nde kıdemli araştırma görevlisi olan Bruce Pang, “olası gümrük düzenlemeleri artışlarının ivmeyi azaltabileceğini” söyleyerek, tüm yıl için ihracat görünümü daha az iyimser görünüyor.

Pang, “Kısa vadede, hızlandırılmış mali harcamalarla birlikte endüstriyel emtialara olan güçlü taleple yönlendirilen ithalat hacimlerinin daha da toparlanması bekleniyor” diye ekledi.

Çin’in iç talebi, uzun süren gayrimenkul krizi nedeniyle darbe aldı ve bu durum ülkeyi büyümesini desteklemek için ihracata daha bağımlı hale getirdi.

Ekonomistler, ihracatın geçen yıl Çin’in ekonomik büyümesini önemli ölçüde desteklediğini bekliyor. Ülkenin tam yıllık GSYİH verileri bu hafta sonu açıklanacak.

İhracat, Çin’in en büyük ticaret ortakları olan ABD ve Avrupa Birliği ile artan ticaret gerginlikleri ortasında, Çin’in hırpalanmış ekonomisinde nadir görülen parlak bir nokta oldu; ancak bu büyüme, ABD Başkanı seçilen Donald Trump’ın Beyaz Saray’a dönmesinin ardından tehlikeye girebilir.

Bu yıl, Çin’in dış ivme zayıflarken iç talebi artırmaya daha fazla odaklanması gerekecek, Natixis’in kıdemli ekonomisti Gary Ng CNBC’ye bir e-postada söyledi. “Çin’in imalat sektöründeki deflasyonist baskısı daha fazla jeopolitik gerginliği körüklemeye devam edebilir,” diye ekledi.

Zayıf tüketici güveni, gayrimenkulde dengesiz toparlanma ve yerel hükümet altyapı projelerinde ılımlı büyüme, iç talep toparlanmasını yavaşlatmaya devam ediyor, dedi Ng.

Aralık ayında, çoğu pazara yapılan sevkiyatlar, CNBC’nin resmi gümrük verilerine ilişkin hesaplamalarına göre, Güneydoğu Asya Ulusları Birliği ve ABD’ye yapılan ihracatın bir yıl öncesine göre sırasıyla %18,9 ve %15,6 arttığı çift haneli artışlarla arttı.

Aralık ayında ABD’den yapılan ithalat %2,6 arttı ve Çin’in en büyük ticaret ortağı olan ASEAN %5,4 arttı.

Avrupa Birliği’ne yapılan ihracat %8,76 artarken, ithalat %4,9 düştü. Ülkenin BRICS ortağı Rusya’ya yaptığı ihracat %5,5 artarken, ithalat %4,7 azaldı.

Gümrük yetkililerine göre, geçen yıl Çin’in elektrikli araç ve yarı iletken ihracatı sırasıyla %13,1 ve %18,7 arttı.

Bu arada, ülkenin çelik ihracatı 2015’ten bu yana en yüksek seviyeye ulaştı ve ülke, bir emlak krizi ve üretim faaliyetlerindeki yavaşlama nedeniyle zayıf iç talebi telafi etmeye çalışırken sevkiyatlar 110,7 milyon tona ulaştı.

Bir ihtiyat kalıntısı

20 Ocak’ta göreve başlaması planlanan Trump, Çin ihracatına daha yüksek tarifeler uygulanacağı yönündeki korkuları körükledi. ABD’ye giren tüm Çin mallarına ek %10 tarife sözü verdi.

Çin yetkilileri, büyümenin yavaşlaması ve toplumsal gerginliklerin artmasıyla birlikte ülke ekonomisini desteklemek için Eylül ayının sonundan bu yana politika desteğini artırdı. Ancak Teneo’nun yönetici müdürü Gabriel Wildau geçen Cuma günü yayınladığı bir notta “bir miktar ihtiyat ve kısıtlama kaldı” dedi.

Çin, politika oranlarını düşürdü, emlak satın alma kısıtlamalarını gevşetti, finans piyasasına likidite enjekte etti ve yerel yönetimlerin mali sıkıntılarını hafifletmek için bir borç takası programı açıkladı.

Wildau, “Üst düzey liderler gerçek GSYİH büyümesini artırma ihtiyacını kabul etseler de, Xi hala deflasyonla mücadele için gereken ek teşvik derecesini benimsemeye isteksiz görünüyor,” diye ekledi.

“Tarife etkisi şiddetli olursa, politika yapıcıların yeterli bir yanıt sağlamak için biraz teşvik tozu bulundurmaları gerekiyor,” dedi ve ihracat büyümesiyle ilgili belirsizliğin Pekin’in “büyük patlama [teşvik] yaklaşımından” kaçınması için ek bir neden yarattığını öne sürdü.

Bu haftaki bir dizi önemli ekonomik veri arasında Çin, Cuma günü tam yıl ve dördüncü çeyrek GSYİH rakamlarını yayınlamaya hazırlanıyor. Reuters anketine göre, 2024’ün son çeyreğinde büyüme yıllık bazda %5,1 olarak belirlendi.

Bu yıl, üst düzey liderlik, tüketim malları takası ve ekipman yükseltme politikasını finanse etmek için mali harcamaları genişletirken, iç tüketimi artırmayı en önemli öncelik haline getirme sözü verdi. Geçtiğimiz yılın Temmuz ayında başlatılan takas programı, tüketicilere eski arabaları veya ev aletlerini takas edip indirimli olarak yenilerini satın almaları için sübvansiyon sağlıyor.

Çin Dış Ticaretine İlişkin Rakamlarda Beklenmeyen Gelişmeler
Yorum Yap

Yorumlar kapalı.