featured
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. İngilterede Borçlanma Maliyeti Arttıkça Kamu Harcamaları Gündem Oldu

İngilterede Borçlanma Maliyeti Arttıkça Kamu Harcamaları Gündem Oldu

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ekim ayında İşçi Partisi hükümetinin ilk bütçe planının lansmanından bu yana İngiltere devlet tahvili getirilerindeki yükseliş, borçlanma maliyetindeki artış endişe yarattı.

Kamu harcamalarında kesintiler veya daha fazla vergi artışı olasılığı geçen hafta odak noktasına geldi, çünkü 30 yıllık hazine tahvili getirileri 1998’den bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Temmuz ayında İşçi Partisi’nin seçim zaferinden sonra başlangıçta düşmesine rağmen, 2 yıllık hazine tahvili getirileri de %4,5’in üzerine çıktı ve 10 yıllık getiri 2008’den bu yana görülmemiş seviyelere ulaştı.

Yatırımcıların İngiltere’ye olan güveninin azalması, özellikle Cuma günü Kasım 2023’ten bu yana ABD dolarına karşı en düşük seviyesine ulaşan sterlindeki eş zamanlı düşüşle vurgulandı.

Borçlanma maliyetleri Avro Bölgesi ve ABD’de de artıyor ve ekonomistler İngiltere’nin Donald Trump’ın Beyaz Saray’a geri dönmesi ve bu yıl daha önce beklenenden genel olarak daha yüksek faiz oranları beklentileri gibi dış etkenlerden etkilendiğini belirtiyorlar.

Ancak İngiltere’deki getirilerindeki artış, beş yıl içinde borcun ekonominin bir payı olarak azalmasını sağlarken ekonomik büyümeyi yeniden başlatma sözü veren İngiltere hükümeti için yine de büyük bir baş ağrısı. Birleşik Krallık kamu sektörünün net borcu şu anda GSYİH’nın neredeyse %100’ünde.

ING Kıdemli Avrupa Oranları Stratejisti Michiel Tukker Cuma günü yayınladığı bir notta, “Devlet getirilerindeki artış, bütçeleme amaçları için kullanılan borçlanma maliyetlerini artırarak Birleşik Krallık’ın borç sürdürülebilirliği boyunca kendini güçlendiren bir geri bildirim döngüsüne sahip” dedi.

Tukker, bağımsız Bütçe Sorumluluğu Ofisi tarafından yapılan ve getirilerdeki son artışın, eğer devam ederse, hükümetin kendi ilan ettiği mali kuralları karşılamak için tahmini 9,9 milyar sterlinlik (12,1 milyar dolar) manevra alanını ortadan kaldıracağını belirten bir analize atıfta bulundu. Bu düzenlemeler İşçi Partisi’ni günlük hükümet harcamalarını gelirlerle karşılamaya ve ayrıca İngiltere’nin borç/GSYİH oranında daha uzun bir zaman diliminde düşüşe doğru ilerleme hedefine bağlıyor.

Mali Çalışmalar Enstitüsü düşünce kuruluşu Cuma günü, İngiltere’nin eski mali kurala ulaşma şansının “bıçak sırtı” olduğunu, ancak Maliye Bakanı Rachel Reeves’in “şanslı” olabileceğini söyledi.

Aksi takdirde “kıskanılmayacak bir dizi seçenekle” karşı karşıya olduğunu söyleyen IFS Ortak Direktörü Ben Zaranko, daha fazla manevra alanı açmak için borcun nasıl hesaplanacağına ilişkin yaklaşan değişiklikleri öne çekmeyi, mevcut harcama planlarını azaltmayı ve önümüzdeki yıllarda değişikliklere bağlı olabilecek daha fazla vergi artışı duyurmayı içerdiğini söyledi. Bakan hiçbir şey yapmamayı ve kuralını bozmayı da seçebilir.

Araştırma grubu Capital Economics’ten ekonomistler Ruth Gregory ve Hubert de Barochez de, İngiltere tahvillerinin “kısır bir döngü” içinde sıkışmış olabileceğini, “İngiltere getirilerindeki artışın kamu maliyesine yük bindirdiğini, dolayısıyla mali politikanın daha da sıkılaştırılmasını talep ettiğini, ancak bunun karşılığında ekonomiye ek yük bindirdiğini” söyledi.

Bank of America Global Research stratejistleri Cuma günü İşçi Partisi’nin kurallarını ihlal etmesinin pek olası olmadığını ve bunun yerine daha fazla mali konsolidasyon -kamu borcunu azaltma önlemleri, genel olarak kamu harcamalarında kesintiler veya vergi artışları- duyuracağını söyledi.

Bunun potansiyel olarak harcama kesintileri yoluyla gerçekleştirilebileceğini eklediler ve İşçi Partisi’nin Ekim ayında duyurduğu 40 milyar sterlinlik vergi artışlarının ardından geldiler.

Hazine sözcüsü CNBC’ye şunları söyledi: “Bu Hükümetin mali kurallara ve sağlam kamu maliyesine olan bağlılığı pazarlık konusu değil.”

“Şansölye, harcamalarla ilgili zor kararların alınacağını ve israfı ortadan kaldırmak için harcama incelemesinin devam edeceğini zaten gösterdi. Ve önümüzdeki haftalarda ve aylarda Şansölye, ekonomik büyümeyi sağlama ve çalışan insanlar için mücadele etme kararlılığında hiçbir taşı yerinde bırakmayacak.”

Eski İngiltere Maliye Bakanı Vince Cable, Cuma günü CNBC’ye birçok ülkede daha yüksek tahvil getirilerinin görüldüğünü ve bunun bir “acil panik durumu” olmadığını, ancak piyasaların İngiltere’nin bir “yavaş büyüme tuzağına” sıkıştığını fark ettiğini söyledi.

“Finansal Krizden, ardından Brexit’ten, ardından Covid[-19] ve Ukrayna savaşından beri uzun yıllardır oradayız ve nispeten yüksek enflasyon, çok yavaş büyüme ile sıkışmış durumdayız ve bu nedenle piyasalar İngiltere’yi nispeten aşağı çekiyor. Ancak bu bir panik durumu değil, eski tarz ödemeler dengesi satış durumunun bir krizi değil,” dedi Cable.

İşçi Partisi, İngiltere iş dünyası tarafından sert bir şekilde eleştirilen Ulusal Sigorta’da -maaşlara uygulanan bir vergi- bir artışa odaklanmak yerine daha geniş bir yelpazede vergi artışları yapmalıydı, dedi Cable. Ancak piyasanın İngiltere’deki büyüme ve küresel ekonomik görünüm konusunda daha geniş endişeleri olduğunu, bunun Çin’in zayıf görünümü gibi dış etkenlerden etkilendiğini de sözlerine ekledi.

İngilterede Borçlanma Maliyeti Arttıkça Kamu Harcamaları Gündem Oldu
Yorum Yap

Yorumlar kapalı.