ABD’de FED’in alacağı faiz kararı, bizde Merkez Bankasının enflasyondaki baz etkisi ile yaşanan düşüşe pozitif bakışı derken yine konu geldi BANKACILIK SEKTÖRÜNE dayandı.
Ne olacak bu bankacılığın hali?
Temeli, tekniği zaten bir çok arkadaş yorumladı, ben XBANK’ın genel olarak takasına kısaca bir göz atmak istiyorum. Bu incelemeyi de aşağıdaki grafikte yer alan markalamalara karşılık gelen tarihleri esas alarak yapacağım.

1-2 Arası Dönem
Bu dönemde 8.476 puan seviyesinden 16.100 puan seviyesine giderek BİST100’ü de arkasına katıp taşıyan XBANK endeksibir miktar Emeklilik Fonuna karşılık ciddi anlamda yabancı alımı ike yukarı yönlü hareketlendi ve yatırımcısına 5 ayda %90 oranında bir kazanç sundu.

2-3 Dönemi
Borsa için en kritik dönem bu dönemdi maalesef…
Likidite kuraklığı diye yatırımcıyı uyarmaya çalışırken endeksi yukarı yönlü hareketi herkesi kandırdı ama bu yukarı yönlü hareketin yabancının sattığı XBANK hisselerini Emeklilik ve Yatırım Fonlarınca karşılandığı ayrıntısını kimse görmedi.
O zaman da “BORSAMIZ FONLAR KADAR GÜÇLÜ” mottosu ile konuyu özetlemeye çalışmıştık ama maalesef sanal yükseliş yatırımcının gözünü kör etti o dönem
Bu dönemde yabancı yatırımcı ufak ufak limandan demir almaya başladı

3-4 Dönemi
Jeopolitik riskler, Japonyalı ev hanımları krizi derken düşüşe bahane arıyanlar bu dönemde de yabancının satıyor olduğunu gözden kaçırdılar ve az da olsa yabancılara Emeklilik Fonlar eşlik etti
Hep söylediğim Borsamız Fonlar KAdar Güçlü sözü burada daha net görüldü, fonlar yabancı satışını karşılamayınca düşüşler derinleşti

4-5 Dönemi
Nu dönem Fonların, yabancıların hunharca yaptığı satışları yavaşlatmak için çabalamalarıyla geçse de, yaklaşık XBANK’ın %30 düştüğü bu dönemde borsa yatırımcısının sabrı sınandı.
Yabancılar neredeyse 2023 Ekimden beri alınan XBANK hisselerinin çoğu satılarak, borsada ciddi bir düşüş periyodu yaşanmasına sebep oldular.

5-6 Dönemi
ABD’de Sarıoğlanın seçildiğinin gayrıresmi ilanı ile birlikte dünyada bir barış havası esmeye başladı ve tüm savaşların ertesi gün sona ereceği beklentisi ile bizim borsamızda bu pozitif havaya, olumlu bir tepki verdi.
16.000 puan seviyesinden 11.200 puan seviyesine kadar elini boşaltan yabancı, satış yaptığının çok küçük bir bölümünü yerine koyarak XBANK endeksinin %35’e yakın primlenmesine yol açtı
Peki bu kadar az alımla, bu prim nasıl oldu derseniz cevabı çok basit; özellikle “4-5 Döneminde” fonlar neredeyse tüm satışı karşıladıkları için takaslar hala toplu bir şekilde duruyor. Yani Yabancı takasında bulunan paylar bu sefer de fonların takasına geçti yani mantıken değişen bir şey olmadı.

6-7 Dönemi
Bu döneme de baktığımızda yine karşımıza Fonlar çıkıyor. Komplo teorilerine inanan biris olsam, sanki gizli bir el XBANK’ı fonlar vasıtasıyla tutuyor ve yatırımcının güvenini tekrar kazanmak istiyor diyeceğim :)

Bankalara Genel Bakış
Bankalara genel olarak baktığımızda, daha önceki yazılarımda belirttiğim üzere AKBNK ve YKBNK bir adım öne çıkıyor gibi görünse de; son dönem özellikle HALKB özelindeki alımların da çok ilgi çekici olduğunu düşünüyorum.

Sonuç Olarak
Bankacılık sektörünün son bir yıllık takas değişimlerine baktığımızda, karşımıza çıkan tablo net; Fonlar tarafından ayakta tutulmaya çalışılan bir şektör ve sadece fonlar kadar güçlü.
Fonlar alırsa çıkıyor, almazsa düşüyor yada yatay gidiyor. O zaman söylenecek husus bence net;
- Yabancı gelirse takas toplu olduğu için çok hızlı olarak ivmelenme ihtimali yüksek
- Yabancı gelmezse Fonların ne kadar XBANK’ı ayakta tutabileceği benim için soru işareti çünkü piyasada yeterli paranın olmadığını artık sağır sultan bile duydu
O zaman diyelim ki;
Eyyyyyy yabancı geldiysen kapıyı iki kere çal :)
Yorumlar kapalı.