featured
  1. Haberler
  2. Dünya
  3. 2025 Yılında Büyüme Teknoloji mi Yoksa Sanayi Şirketlerinde mi Olacak?

2025 Yılında Büyüme Teknoloji mi Yoksa Sanayi Şirketlerinde mi Olacak?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Dünyanın en değerli 500 markası, marka değerlerini geçen yıl %10 artırarak 2025’te 9,5 trilyon dolara (9,14 trilyon avro) ulaştı. Bu, %3’e ulaşan küresel ekonomik büyümenin aksine gerçekleşti. Teknoloji markaları bu yükselişe öncülük etti ve ilk beş markadan üçü teknoloji şirketleriydi.

Brand Finance, Salı günü 2025 için küresel olarak en değerli 500 markayı ortaya koyan Global 500 raporunu yayınladı.

Brand Finance’e göre Apple, 2025’te 574,5 milyar dolarlık (552,94 milyar avro) bir marka değerlemesiyle bir kez daha birinci oldu ve bu %11’lik bir artış anlamına geliyordu. Marka, 2021’den bu yana her yıl zirveye oturdu, ancak Amazon’un zirveye ulaştığı 2023’te %1’lik bir farkla farkı kaçırdı.

Bu yıl Microsoft, marka değerlemesi %35 artarak 461,1 milyar dolara (443,8 milyar avro) çıkarak ikinci sıraya yerleşti. Google, geçen yıla kıyasla %24 artışla 413,0 milyar dolarlık (397,62 milyar avro) marka değerlemesiyle üçüncü sıraya yerleşti.

Amazon, %15 artışla 356,4 milyar dolarlık (343,2 milyar avro) marka değerlemesiyle dördüncü sıraya yerleşirken, Walmart %42 artışla 137,2 milyar dolarlık (132,12 milyar avro) marka değerlemesiyle beşinci sıraya yerleşti.

Samsung, TikTok/Douyin, Facebook, Nvidia ve State Grid Corporation of China da bu yıl ilk 10 marka arasındaydı. Nvidia, geçen yıl marka değeri %98 artarak ilk kez ilk 10 listesine girdi.

TikTok/Douyin, DraftKings, Fanduel, Nvidia ve AMD, Pinduoduo, BYD, Apple, TSMC, Microsoft ve Lilly ile birlikte 2020’den bu yana en fazla marka değeri büyümesi gören şirketlerden bazılarıydı.

Brand Finance’in başkanı ve CEO’su (CEO) David Haigh bir basın bülteninde şunları söyledi: “2020’den bu yana hangi markaların en fazla büyüdüğüne dair analizimiz, teknoloji şirketlerinin sürdürülebilir marka büyümesinde tekel olmadığını ortaya koyuyor.

Bu uzun vadeli görüş, başka bir önemli küresel eğilimi de güçlendiriyor: TikTok, Pinduoduo ve BYD gibi Çinli markaların değer yaratarak ve yerleşik marka liderlerine meydan okuyarak nasıl öncülük ettiğini. Çin marka oluşturma stratejilerini geliştirmeye ve kaliteye odaklanmaya devam ederken, 2025’te daha fazla Çinli şirketin küresel pazara girmesini bekliyoruz.”

Yeni yenilikler ve güçlü marka sadakati teknoloji şirketlerinin büyümesini artırıyor

Apple’ın marka değeri, devam eden güçlü marka sadakati nedeniyle son zamanlarda önemli ölçüde arttı. Şirket, iPhone 16’yı Eylül 2024’te, iPad Pro ve iPad Air’ı ise Mayıs ayında piyasaya sürdü. iPad mini de Ekim 2024’te piyasaya sürüldü.

Ancak, yapay zeka ilerlemesini ilerletirken son zamanlarda daha da çeşitlendi.

Haigh, daha önceki bir basın bülteninde şunları söyledi: “Apple, stratejik çeşitlendirme ve primleştirme yoluyla marka değerini artırdı, iPhone satışlarına olan yoğun bağımlılıktan uzaklaşarak giyilebilir cihazlar ve Apple TV abonelikleri gibi hizmetlere doğru ilerledi.

“Araştırmamıza göre, katılımcıların %50’sinden fazlası Apple’ı pahalı ama fiyatına değer olarak gördü ve markanın fiyat primi talep etme yeteneğini güçlendirdi”.

Benzer şekilde, Microsoft da son bir yılda yapay zekaya, özellikle OpenAI ile işbirlikleri yoluyla büyük yatırımlar yaptı. Bu, süper bilgisayarlara ve yeni yapay zeka destekli deneyimlere odaklanan, birkaç milyar dolar değerinde uzun vadeli bir ortaklıktır.

Amazon’un bulut bilişim operasyonları ve e-ticareti, geçen yıl yatırımcıların iyimserliğini çekerek markanın büyümesine katkıda bulundu. Bu, şirketin geçen yılki gelir artışıyla desteklendi. Ayrıca şirket, ürün yelpazesini artırmaya ve teslimat hızını iyileştirmeye daha fazla odaklandı.

Benzer şekilde, Walmart geçen yıl pazarlama ve reklam gelirini artırmaya daha fazla odaklandı, aynı zamanda dijital hizmetlerini iyileştirdi ve daha zengin alışverişçileri çekti.

ABD marka değeri açısından önde

Brand Finance’e göre, ABD ilk 500 şirketin toplam marka değerinin %52,9’unu 194 markayla oluşturdu. Çin, 69 markayla %15 ile ikinci sırada yer aldı. Üçüncü sırada 27 markayla %5,8 ile Almanya yer aldı.

Dördüncü sıradaki Japonya, toplam marka değerinin %5,1’ini oluşturmasına rağmen, 36 ile Almanya’dan daha fazla markaya sahipti. Benzer şekilde, beşinci sıradaki Fransa’nın 35 markası vardı, ancak toplam marka değerinin yalnızca %4,4’ünü oluşturuyordu.

Marka değeri açısından en üst sıradaki sektöre gelindiğinde, bankacılık, 78 markayla toplam marka değerinin %12,7’siyle tacı aldı. Perakende, 45 markayla %11,4 ile onu yakından takip ederken, medya, 24 markayla %10,3 ile üçüncü sırada yer aldı. Elektronik endüstrisi, toplam marka değerinin %8,2’sini oluştururken, internet ve yazılım endüstrisi %6,5 ile geldi.

2025 Yılında Büyüme Teknoloji mi Yoksa Sanayi Şirketlerinde mi Olacak?
Yorum Yap

Yorumlar kapalı.