Getir’in en büyük hissedarı konumundaki Mubadala 2021’den bu yana şirketin aldığı yatırımlarınyüzde 80’ini sağlayarak en büyük finansal desteği veren yatırımcı oldu. Mubadala, 2022’deki 768 milyon dolarlık seri E yatırım turuna liderlik ederek Getir’in 11,8 milyar dolarlık zirve değerine ulaşmasına katkı sunmuştu.
Getir ve Mubadala arasındaki gerilim 2024’ün Haziran ayında başladı. Mubadala, Getir’e 250 milyon dolarlık ek yatırım yaparak Türkiye’deki gıda ve market operasyonlarının kontrolünü ele alacak şekilde yeniden yapılandırma planladı. Anlaşma kapsamında Nazım Salur, CEO’luk görevinden görevinden ayrılacaktı.
Ancak bu anlaşma yürürlüğe giremedi, Mubadala bu gelişmeyi “Kurucular bu anlaşmayı tamamlamak konusunda yetersizlik gösterdi” ifadeleriyle duyurdu.
Bu ay ise Mubadala yeni bir anlaşma taslağı hazırladı. Buna göre, Mubadala, Getir’e ek acil finansman sağlayacak ancak karşılığında Getir Türkiye’nin kontrolünü ele alacaktı. Bu kapsamda sadece Getir’in sadece market ve gıda operasyonları değil, Türkiye’deki finansal hizmet kolu GetirFinance ve taksi uygulaması BiTaksi’nin de hisse sahibi Mubadala olacaktı.
Yeni anlaşma olağanüstü genel kurulda hissedarların onayına sunulmadan önce önce Getir yönetim kurulunda oylamaya sunulup kabul edildi. Getir yönetim kurulu dokuz kişiden oluşuyor: Getir’in üç kurucusu, üç Mubadala temsilcisi, Gsquared yatırım fonunun bir temsilcisi ve iki bağımsız üye.
Kurucu Nazım Salur, kendisi ve iki kurucu ortağının anlaşmanın onaylandığı yönetim kurulu toplantısına davet edilmediğini açıkladı. Salur, durumu “darbeye” benzetti.
Mubadala ise şirketin geleceğini güvence altına alacak tek seçeneği sunduklarını savundu. Getir kurucularının işbirliği yapmadığını iddia eden fon, sürecin hukuki boyuta taşınmasının ardından Hollanda’da görülen davayı kazandı.
Hollanda’da geçen hafta görülen duruşmada Getir kurucuları Nazım Salur ve Serkan Boraçili’nin yeni anlaşmaya karşı açtıkları temyiz davası karara bağlandı. Mahkeme, Getir kurucularının itirazını reddetti. Mubadala’nın Getir’in çıkarları doğrultusunda hareket ettiğine hükmedildi. Mahkeme, Getir’in iflas riskiyle karşı karşıya olduğunu, müdahalenin finansal açıdan gerekli olduğuna karar verdi.
Hollanda’da mahkemeyi takip eden FD gazetesine göre, Mubadala’nın avukatı mahkemede “Eğer yeni anlaşma kabul edilmez ve acil 50 milyon dolarlık sermaye aktarımı yapılmazsa, Getir iki hafta içinde parasız kalacak” dedi.
Avukat ayrıca, Getir’in Şubat ayının ilk haftasında 2,7 milyon dolarlık bir açık vermesinin beklendiğini, bu açığın Nisan ortasına kadar 71 milyon doların üzerine çıkacağını belirtti.
Getir kurucularının avukatı ise, Mubadala’nın iflas tehdidini kullanarak GetirFinans’ı ucuza ele geçirmeye çalıştığını savundu.
Salur, bu tehdidin gerçek olmadığını belirterek, “Sabahları ortak gibi davranıyorlar, öğleden sonra ise alacaklı gibi şirketi tehdit ediyorlar. Bu bir darbe” ifadelerini kullandı.
Nazım Salur, kararın ardından Hollanda Yüksek Mahkemesi’ne başvuracağını açıkladı. Salur ayrıca, Birleşik Krallık ve Türkiye’de de yasal süreç başlatacağını duyurdu: Bu, uzun sürecek bir hukuki mücadelenin ilk aşaması”.
Yorumlar kapalı.