featured
  1. Haberler
  2. Dünya
  3. Enerji Üretiminde Kömüre Olan Talep Artıyor

Enerji Üretiminde Kömüre Olan Talep Artıyor

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Dünya, kömür üzerindeki baskısını yakın zamanda bırakamayacak!!

ABD Başkanı Donald Trump, yakın zamanda düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu’nda “Kömürü hiçbir şey yok edemez” dedi. “Ne hava durumu, ne de bir bomba.”

ABD’nin kömür ihracatı, iç tüketimi azalmasına rağmen, dünyanın en kirli fosil yakıtına yönelik artan küresel talebi karşılamak için istikrarlı bir şekilde artıyor.

Üstelik, Global Energy Monitor’un 6 Şubat’taki verilerine göre, dünyanın kömür kapasitesi 2024’te yaklaşık 2.175 gigawatt’lık yeni bir rekor seviyeye ulaştı. Kömür kapasitesi, kömürle çalışan elektrik santrallerinden üretilebilecek toplam güç çıktısıdır.

Global Energy Monitor’un Küresel Kömür Madeni Takipçisi proje yöneticisi Dorothy Mei, “Kömürden uzaklaşma küresel dönüşümü, Avrupa ve ABD’de kömür tüketiminde önemli düşüşler yaşanırken, büyük ölçüde Asya’daki artan talepten kaynaklanan zorlu bir süreç olmaya devam ediyor” dedi.

Uluslararası Enerji Ajansı, küresel kömür talebinin 2024 yılında 8,77 milyar tonluk yeni bir rekor seviyeye ulaşmasının beklendiğini ve 2027 yılına kadar benzer seviyelerde kalacağını tahmin ediyor.

Başlıca suçlular?

Çin yakın zamanda kömür ithalatının 2024 yılında %14,4 artarak rekor seviyeye ulaştığını ve bir önceki yılki 474,42 milyon tona kıyasla 542,7 milyon metrik tona ulaştığını bildirdi.

IEA’nın son rakamlarına göre, dünyanın ikinci büyük ekonomisi aynı zamanda küresel olarak en büyük kömür tüketicisi ve 2023 yılında küresel talebin %56’sından fazlasını oluşturuyor.

Mei, Çin’in rekor seviyedeki kömür stoklama stratejisinin büyük ölçüde ülkeyi aşırı hava olaylarının neden olabileceği potansiyel elektrik kesintilerine hazırlamaya yönelik olduğunu söyledi.

Enerji düşünce kuruluşu Ember Energy’nin verilerine göre, hidroelektrik, rüzgar ve güneş enerjisi 2023’te Çin’in elektrik karışımının neredeyse %30’unu oluşturdu. Mei, yetersiz yağış nedeniyle hidroelektrik üretimi düştüğünde, Çin hükümetinin enerji güvenliğini sağlamak için genellikle kömür enerjisine güvendiğini ekledi.

“Ek olarak, bir diğer büyük engel yenilenebilir enerji altyapısının mevcudiyeti değil, güneş ve rüzgar enerjisini eyaletler arasında iletmenin zorluğudur” dedi ve kömürün, şebeke entegrasyonu ve yönetimi tüm ülke genelinde tam olarak geliştirilene kadar Çin’de “kritik bir enerji omurgası” olmaya devam edeceğini ekledi.

Mei, Hindistan’da iklim kaynaklı aşırı sıcaklığın soğutma için artan enerji talebine yol açtığını ve temiz enerji kaynaklarının ülkenin artan güç talebini karşılayacak kadar hızlı inşa edilmediğini söyledi.

Bazı analistlere göre, Hindistan’ın ekonomik ve altyapı gelişimine odaklanması, kömüre büyük ölçüde bağımlı olan çimento ve çelik endüstrilerinin tüketimini de artırdı.

Danışmanlık firması Crisil’in verilerine göre, Güney Asya ülkesinin çelik talebi, altyapı ve konut sektörlerinde çelik yoğun inşaatlardaki artış nedeniyle 2025’te diğer ekonomilerinkini geride bırakarak %8-9 oranında artacak.

Hindistan, daha geçen Aralık ayında, ithal kömür bazlı elektrik santrallerinin 28 Şubat’a kadar tam kapasitede çalışması için direktifini uzattı.

Ancak bu, Hindistan’ın yenilenebilir enerji hedeflerini ihmal ettiği anlamına gelmiyor. Ülke, 2030 yılına kadar elektrik ihtiyacının %50’sini yenilenebilir enerjiyle karşılama gibi iddialı bir hedef belirledi. Ve ilerleme kaydetti. Hindistan Yeni ve Yenilenebilir Enerji Bakanlığı’na göre, geçen Ekim itibarıyla yenilenebilir enerji ülkenin elektrik üretim kapasitesinin %46,3’ünden fazlasını oluşturuyor.

Çin ve Hindistan’ın ötesinde

Global Energy Monitor, Hindistan ve Çin dışında, yeni kömür santralleri inşa eden diğer önemli ülkelerin Bangladeş, Endonezya ve Vietnam olduğunu belirtti.

Ülkenin kömür ithalatı geçen yıl on yıldan uzun süredir rekor seviyeye ulaştıktan sonra, Vietnam’ın dünyanın beşinci büyük kömür ithalatçısı olarak Tayvan’ı geride bırakması bekleniyor.

Endonezya’nın kömür üretimi geçen yıl yaklaşık 831 milyon tona çıkarak yeni bir zirveye ulaştı, ülkenin Enerji ve Maden Kaynakları Bakanlığı’ndan alınan veriler gösterdi.

Ve Filipinler’in elektrik karışımındaki kömür payı 2023’te Çin’i geçerek Güneydoğu Asya’nın en fazla kömüre bağımlı ülkesi oldu, Ember Energy bildirdi.

Enerji düşünce kuruluşu Ember Energy’de elektrik analisti olan Dave Jones, “Kömür bu kadar ucuzken, enerjiyi verimli kullanmaya pek odaklanılmıyor” dedi.

Astris Advisory Japan KK’de emtia stratejisti olan Ian Roper, Asya genelindeki güçlü kömür talebinin kısmen Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden bu yana gaz fiyatlarındaki artışın bir sonucu olduğunu, bunun nedeninin de Çin, Hindistan ve Vietnam gibi bazı büyük termik kömür ithalatçılarının yüksek gaz fiyatlarının ardından gaz bazlı enerji üretim planlarını azaltması olduğunu söyledi.

Enerji Üretiminde Kömüre Olan Talep Artıyor
Yorum Yap

Yorumlar kapalı.