Japon otomotiv devleri Honda ve Nissan, Aralık 2024’te duyurdukları birleşme planlarını iptal ettiklerini resmen açıkladı. Şirketler, imzaladıkları mutabakat zaptını karşılıklı olarak feshettiklerini belirtirken, sektörde büyük yankı uyandıran bu kararın detaylarını paylaştı.
HONDA VE NISSAN NEDEN BİRLEŞMEDEN VAZGEÇTİ?
Eğer birleşme gerçekleşseydi ve Nissan’ın kontrolündeki Mitsubishi de dahil olsaydı, yeni oluşumun net değeri yaklaşık 50 milyar dolar olacaktı. Şirketlerin yönetim ekipleri, birleşme sonrası yapıyı detaylı bir şekilde tartıştı ve Honda, CEO ve yönetim kurulu üyelerinin çoğunluğunu atayacağı ortak bir holding şirketi kurma önerisini sundu.
Honda’nın sunduğu teklifler arasında Nissan’ın yan kuruluş olacağı bir model de vardı. Ancak, Nissan yönetim kurulunun çoğunluğu bu önerileri reddetti.
ELEKTRİKLİ ARAÇLARDA ORTAKLIK DEVAM EDECEK
Her iki şirket de birleşmeden vazgeçme kararını, elektrifikasyon çağında daha hızlı karar alma ve yönetim uygulama gerekliliği ile açıkladı. Ancak tamamen yollarını ayırmadılar. Honda ve Nissan, “akıllı ve elektrikli araçlar çağına yönelik stratejik bir ortaklık” çerçevesinde iş birliğini sürdürmeyi planlıyor.
NISSAN YENİ ORTAKLAR ARAYIŞINDA
Nissan, küresel ölçekte büyük zorluklarla karşı karşıya. Kasım 2024’te 9.000 kişiyi işten çıkaracağını ve üretim kapasitesini beşte bir oranında azaltacağını duyuran şirket, özellikle ABD ve Çin pazarlarında zorlanıyor.
Bu süreçte Nissan’ın yeni ortaklıklar aradığı belirtiliyor. Analistlere göre, Nissan’ın teknoloji alanında iş birliği yapabileceği potansiyel ortaklardan biri, Apple ürünlerinin montajını yapan Tayvanlı elektronik üreticisi Foxconn olabilir. Foxconn, Nissan ile iş birliğine açık olduğunu ancak bir satın alma niyetinde olmadığını açıkladı. Ayrıca, Foxconn’un Renault’nun Nissan’daki hissesini satın almayı değerlendirdiği de iddia ediliyor.
MITSUBISHI DE BİRLEŞME PLANI İÇİN MASADAYDI
Nissan ve Honda arasındaki birleşme görüşmelerine Mitsubishi Motors da dahil olmuştu. Üç Japon otomotiv devi arasında bir mutabakat zaptı (MOU) imzalanmış ve Mitsubishi’nin bu entegrasyona nasıl dahil olacağı konusunda Ocak 2025 sonuna kadar bir karara varılması planlanmıştı. Ancak, birleşmenin iptaliyle Mitsubishi’nin sürece dahil olma ihtimali de ortadan kalktı.
HONDA, STRATEJİK PROJELERİNE ODAKLANIYOR
Birleşme iptali sonrası Honda, gelecekteki projelerine ağırlık vermeye hazırlanıyor. Sony ile iş birliği yaparak Afeela markası altında teknoloji odaklı elektrikli araçlar geliştirmeye devam eden şirket, aynı zamanda ikonik Prelude modelini yeniden piyasaya sürmeye hazırlanıyor.
Bu gelişmeler, Honda ve Nissan’ın gelecek stratejilerini yeniden şekillendirmesine neden olacak gibi görünüyor. Özellikle Nissan’ın finansal durumunu güçlendirmek ve rekabet gücünü artırmak için yeni ortaklıklar kurması muhtemel.
Yorumlar kapalı.