ABD Başkanı Donald Trump, İngiltere Başbakanı Keir Starmer’ın Perşembe günü Beyaz Saray’a yaptığı ziyaretle tatlandırılan devam eden müzakereler sırasında İngiltere’nin “gerçek bir ticaret anlaşması” için aracılık edebileceği ve tarifelerden kurtulabileceği sinyalini verdi.
Ortak bir basın brifinginde Starmer’ın Trump’ı İngiltere’ye ek vergilerden kaçınmaya ikna edip etmediği sorulduğunda Trump, “Denedi! Çok çalıştı, bunu söyleyeyim. Orada ona ne ödüyorlarsa onu kazandı. Ama denedi… Bence bu iki büyük dost ülke söz konusu olduğunda, tarifelerin gerekli olmayacağı gerçek bir ticaret anlaşmasına varma şansımız çok yüksek. Göreceğiz.” dedi.
Washington lideri, Starmer’ın tekliflerine “çok açık” olduğunu vurguladı — Starmer’ı defalarca “çok, çok özel bir insan” ve “çok sert” bir müzakereci olarak övdü — ve iki ülkenin “harika olabilecek bir anlaşmaya” varabileceğini belirtti.
Birleşik Krallık ile sıcak yakınlaşma, Trump’ın Ocak ayında Oval Ofis’e dönüşünden bu yana ABD’nin küresel ticaret ilişkilerini yeniden tanımlamaya yönelik cezalandırıcı tarife odaklı yaklaşımıyla keskin bir tezat oluşturuyor. Washington lideri Perşembe günü daha erken saatlerde, girişimin bir ay askıya alınmasının ardından 4 Mart’ta Meksika ve Kanada’dan yapılan ithalatlara önerilen %25 oranında vergi koyma planlarını açıkladı ve ayrıca Trump’ın ilk görev süresi boyunca ticarete titizlikle odaklanan Çin’in önümüzdeki hafta aynı tarihte ek %10 vergi uygulanacağını duyurdu.
Trump, tarifeleri ticari ilişkileri yeniden şekillendirmenin, ticaret açıklarını ortadan kaldırmanın ve yerel üretimi teşvik etmenin bir yolu olarak savunuyor. Ancak analistler, mallardaki daha yüksek fiyatlar ve dünyanın en büyük ekonomisinde enflasyonun potansiyel olarak artması yoluyla ABD tüketicisinin faturayı ödeyebileceği konusunda uyarıyor.
Trump Perşembe günü, “Ticaret konusunda çok haksız muamele gördük” dedi ve bunun “hem dost hem de düşman” için geçerli olduğunu belirtti.
Artan gerginlik ortasında Trump, ABD’nin uzun süredir devam eden transatlantik ortaklarına da gümrük vergileri tehdidinde bulunarak Avrupa Birliği ve İngiltere’yi bu adımdan kaçınmak için diplomatik bir yarışa soktu. Perşembe günü yapılan bir tırmanışta, ABD başkanı, kökleri 1993’te Maastricht Antlaşması’nın yürürlüğe girmesine dayanan Avrupa bloğunun “ABD’yi kandırmak için kurulduğunu … amacının bu olduğunu ve bunu iyi bir şekilde başardıklarını” söyledi. AB bu iddiayı reddediyor.
Beyaz Saray’daki cazibesi, Trump’ı İngiltere’ye eşi benzeri görülmemiş ikinci bir devlet ziyaretine davet eden İngiltere Kralı Charles’ın mektubunu da içeren Starmer, Perşembe günü uzlaşmacı bir tavır takınarak iki liderin ticaret konusunda “gerçekten iyi bir tartışma, üretken bir tartışma, iyi bir tartışma” yaşadığını söyledi.
“Sanırım aramızda var olmayan bir uçurum bulmaya çalışıyorsunuz,” dedi muhabirlere ve “Ticaret ilişkimiz sadece güçlü değil, aynı zamanda adil, dengeli ve karşılıklı.” diye belirtti.
ABD’nin İngiltere ile ticareti ortalama olarak dengeliydi, son yıllarda fazla ve açık arasında gidip geliyordu ve bu durum İngiliz Maliye Bakanı Rachel Reeves’in Ocak ayı sonlarında ülkesinin Washington için “sorunun bir parçası olmadığı” konusunda güvence vermesine yol açtı.
Yorumlar kapalı.