featured
  1. Haberler
  2. Dünya
  3. Çalışan Kadınlar İçin En İyi 10 Ülke

Çalışan Kadınlar İçin En İyi 10 Ülke

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

The Economist , Uluslararası Kadınlar Günü dolayısıyla Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’ne (OECD) bağlı 29 ülkede kadınların çalışma koşullarını inceleyen endeksi yayınladı.

Ülkeler şu on ölçüte göre sıralandı:

  1. Yüksek öğrenim
  2. Kadınların girdiği GMAT sınavları
  3. İşgücüne katılım oranı
  4. Cinsiyete dayalı ücret farkı
  5. Yönetici pozisyonlarındaki kadınlar
  6. Şirket yönetim kurullarında kadınlar
  7. Hükümetteki kadınlar
  8. Net çocuk bakımı maliyetleri
  9. Annelere ücretli izin
  10. Babalara ücretli izin

Amerika Birleşik Devletleri ilk 10 sıralamasın yer alamazken, ancak listeye 19. sıradan gişir yaptı. The Economist’teki veri araştırmacısı Lizzy Peet, bunun şaşırtıcı olmadığını söylüyor çünkü Amerika genellikle dikkate alınan her ölçüt için OECD ortalamasının altına düşüyor.

ABD’nin bu kadar düşük bir sıralamaya sahip olmasının bir nedeni, ülkede federal olarak zorunlu ebeveyn izninin olmaması ve OECD’de böyle bir politikanın olmadığı tek ülke olmasıdır.

Peet, “Zorunlu doğum izninin olmaması, birçok kadını iş gücünün dışına itiyor. Bu da hâlâ önemli bir cinsiyete dayalı ücret farkının olmasının ve kadınların yönetim kurullarında ve yönetici rollerinde temsilinin olması gerekenden biraz daha düşük olmasının nedenini açıklıyor” diyor.

Öte yandan, endeksin üst sıralarda yer alan Finlandiya, Danimarka, Norveç, İsveç ve İzlanda gibi bazı İskandinav ülkeleri, çalışan kadınlar için en iyi 2 ülke arasında yer alıyor.

The Economist, CNBC Make It ile paylaştığı basın bülteninde, ”İskandinav ülkeleri, kadınların üniversiteyi bitirmelerine, iş bulmalarına, üst düzey pozisyonlara gelmelerine, ebeveyn izni sistemlerinden ve esnek çalışma saatlerinden yararlanmalarına yardımcı olmaya öncelik vermeye devam ediyor” ifadelerini kullandı.

İsveç, 2025 yılında çalışan bir kadın olmak için en iyi ülke

İsveç, çalışan kadınlar için en iyi ülkeler listesinde bu yıl zirveye yerleşerek İzlanda’nın iki yıllık galibiyet serisine son verdi

2024′te İsveç’teki kadınlar erkeklerden %7,3 daha az kazandı, bu da %11,4’lük OECD ortalamasından daha yüksek. Rapora göre, çalışma çağındaki kadınların %66,6′sı erkeklerin %81′ine kıyasla bir işe sahipti, ancak İsveç’te çalışma çağındaki kadınların sayısı %82’den fazla.

İsveç’te kadınların yönetici pozisyonlarında bulunma oranı yüzde 43,7 ile endeksteki en iyi seviye olurken, İskandinav ülkesinde kadınların yönetim kurullarında yer alma oranı yüzde 37,7’dir.

Kadınlar hükümetteki koltukların %46,7′sini elinde tutuyor. ABD’de bu sayı OECD ortalamasının altında, %28,7.

Peet, İsveç’in aynı zamanda çalışan kadınlar arasındaki ücret farkının en düşük olduğu ülkelerden biri olduğunu söylüyor.

″Şirketlerdeki yöneticilik rollerinin [neredeyse] %44′ünün kadınlar tarafından üstlenilmesi, cinsiyet farkının daha az olmasının sebebini açıklıyor çünkü bu roller daha iyi ücretlendiriliyor,” diye ekliyor. “Yönetimde daha az kadın olan, kurumsal basamaklarda daha az kadının yükseldiği ülkelerde ücret farkları daha geniş oluyor.”

İsveç, cinsiyet eşitliğinde her zaman öncü olmuştur. Dünya Ekonomik Forumu raporunun 2006′da yayınlanmasından bu yana, ülke sağlık, eğitim, siyaset ve ekonomi gibi göstergelere göre kadınlar ve erkekler arasındaki uçurumda hiçbir zaman ilk 10′un altına düşmemiştir.

Ülkenin internet sitesine göre 2023 yılında İsveç‘te kadınların ortalama aylık maaşları erkeklerin maaşlarının %90’ı kadardı. İsveç ayrıca cinsiyete özgü doğum iznini cinsiyetten bağımsız izinle değiştiren ilk ülke oldu.

Çalışan bir kadın olmak için en iyi 10 ülke
1. İsveç
2. İzlanda
3. Finlandiya
4. Norveç
5. Portekiz
6. Yeni Zelanda
7. Fransa
8. İspanya
9. Danimarka
10. Avustralya

Peet, İsveç’in İzlanda’yı tahtından indirmesinin bir ülkenin diğerinden daha iyi olduğu anlamına gelmediğini belirtmekte fayda olduğunu söylüyor. İkisi de bu konuda öncü ancak İsveç, ülkeleri sıralamak için kullanılan on ölçütün bazılarında biraz daha yüksek yüzdelere sahipti.

İzlanda’nın 1 numaralı konuma düşmesine neden olan ölçütlerden biri de yönetimdeki kadın oranının %39,6′dan %36,8′e düşmesiydi.

Peet, “Birkaç puanlık düşüş, sıralamadaki konumunu olumsuz etkileyebilirdi ancak genel olarak birçok göstergede, özellikle ABD ile karşılaştırıldığında, gerçekten iyi durumda” diyor.

İzlanda dünyanın en feminist ülkelerinden biridir. Kadın bir başkana sahip olan ilk ülkedir ve genel olarak en düşük cinsiyet farklarından birine sahiptir.

Çalışan Kadınlar İçin En İyi 10 Ülke
Yorum Yap

Yorumlar kapalı.