Vladimir Putin, ABD’nin Ukrayna’ya arabuluculuk yaparak önerdiği ateşkes konusunda birçok sorusu olduğunu söyledi ve Rusya’nın böyle bir ateşkesi kabul etmesi için karşılanması gereken bir dizi kapsamlı koşul ortaya koydu.
Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko ile Kremlin’de düzenlediği basın toplantısında konuşan Putin, ABD’nin çatışmaları durdurma önerilerine prensipte katıldığını ancak “çatışmanın temel nedenlerini” ele almak istediğini söyledi.
Putin, “Fikir kendi başına doğru ve biz kesinlikle destekliyoruz,” dedi. Ancak Ukrayna’nın ne yeniden silahlanması ne de seferber olması gerektiğini ve 30 günlük ateşkes süresince Kiev’e Batı’nın askeri yardımının durdurulması gerektiğini önerdi .
Donald Trump, NATO Genel Sekreteri Mark Rutte ile görüşmesinden önce yaptığı kısa açıklamada, Putin’in “çok ümit verici bir açıklama yaptığını, ancak açıklamanın eksik kaldığını” söyledi .
ABD başkanı Putin ile “konuşmaya hazır” olduğunu söyledi. ” Rusya’nın kabul edip etmediğini göreceğiz , eğer etmezse çok hayal kırıklığı yaratan bir an olacak,” dedi. “Rusya’dan ateşkes görmek isterim. Rusya’nın doğru şeyi yapmasını umuyoruz.”
Putin, Ukrayna’nın savaş alanındaki durum nedeniyle ateşkes istediğini ileri sürerek, Rus güçlerinin “neredeyse her yere ilerlediğini” ve Kiev’in geçen yıl sürpriz bir saldırı başlattığı Kursk bölgesinin neredeyse tamamen kontrolüne geçtiğini belirtti.
“Bu 30 günlük [ateşkes] nasıl kullanılacak? Ukrayna’da zorunlu seferberliği sürdürmek için mi? Ukrayna’ya silah tedarik etmek için mi? … Bunlar meşru sorular” dedi.
Ukrayna daha önce herhangi bir ateşkes sırasında seferberlik çabalarını sürdüreceğini belirtmişti.
Putin, ABD Başkanı Trump’a barış müzakerelerine katılımından dolayı teşekkür ederek, ” Bunu Amerikalı ortaklarımızla görüşmemiz gerekiyor ; belki Donald Trump’la bir telefon görüşmesi yapabiliriz” dedi.
Putin, Trump’ın teklifini açıkça reddetmekten kaçınarak, bir yandan Trump’ın barış çabalarını açıkça reddetmemek, diğer yandan da kendi katı taleplerini dayatmak arasında bir denge kurmaya çalışıyor gibi görünüyor; bu da müzakereleri potansiyel olarak uzatıyor.
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Putin’in teklife verdiği ikircikli yanıtı “manipülatif” olarak nitelendirdi.
Zelenskyy gece konuşmasında, “Artık hepimiz Putin’in ateşkes fikrine yanıt olarak söylediği çok öngörülebilir, çok manipülatif sözleri duyduk,” dedi. “Her zaman söylediğimiz gibi, işleri uzatacak, yapıcı olmayacak tek kişi Rusya’dır.”
Zelenskiy, Putin’in “Başkan Trump’a bu savaşı sürdürmek istediğini doğrudan söylemekten korktuğunu” belirterek, Rus liderini “ateşkes fikrini, hiçbir şeyin işe yaramayacağı veya mümkün olduğu kadar uzun süre işe yaramayacağı ön koşullarla çerçevelemekle” suçladı.
Beyaz Saray’dan açıklama yapan Trump, ABD’nin Rusya ve Ukrayna ile yürüttüğü müzakerelere ilişkin daha detaylı bilgi vererek, “Birçok bireysel konunun görüşüldüğünü” söyledi.
Trump, ABD ve Ukrayna’nın “tutulacak ve kaybedilecek toprak parçaları ve bir elektrik santrali de dahil olmak üzere nihai bir anlaşmanın diğer tüm unsurlarını” görüştüğünü belirtti. Trump, Ukrayna’nın ayrıca NATO üyeliğini gündeme getirdiğini söyledi.
Trump, “Toprak kavramlarını tartışıyorduk çünkü ateşkesin bir anlamı olmayacaksa zaman kaybetmek istemezsiniz,” dedi. “Bu yüzden şunu söylüyoruz: bakın, elde edebileceğiniz şey bu, elde edemeyeceğiniz şey bu. Şimdi Rusya’nın orada olup olmadığına bakacağız ve eğer yoksa dünya için çok hayal kırıklığı yaratan bir an olacak.”
Trump, Rusya’yı ateşkesi kabul etmeye zorlamak için elinde bir etki olup olmadığı sorulduğunda ise, etkisi olduğunu ancak ayrıntıya girmek istemediğini söyledi.
Trump , ateşkes sağlanamaması durumunda “Rusya için mali açıdan çok kötü olacak şeyler yapabileceğini” söyledi ancak yeni yaptırımlardan mı yoksa gümrük vergilerinden mi bahsettiği konusunda ayrıntı vermedi.
İngiltere Dışişleri Bakanı David Lammy şunları söyledi: “Putin’in şartlar koyması yanlış olur. Ukrayna’ya ve diğer ortaklara olan desteğimiz sarsılmaz.”
Rusya Devlet Başkanı, Çarşamba günü nadir görülen bir savaş alanı ziyaretinde bulunmak üzere Kursk bölgesine gitti ve burada geçen yıl ele geçirdiği topraklardan Ukrayna güçlerini çıkarmak üzere olan Rus birlikleriyle görüştü.
“Kursk bölgesinde ne olacak? Orada konuşlanmış birliklere teslim olma emri verilecek mi?” diye sordu Putin. “Cephe hattındaki durumun nasıl çözüleceği belirsizliğini koruyor.”
Ukrayna, Kursk bölgesinden organize bir geri çekilmeyi resmi olarak doğrulamadı ancak Zelenskyy Çarşamba günü “Askeri komutanlığın yapması gerekeni yaptığını, askerlerimizin mümkün olduğunca çok sayıda hayatını kurtardığını” söyledi.

Perşembe günü, yakın zamanda Kursk bölgesinden ayrılan Ukrayna ordusundan bir kaynak şunları söyledi: “Bitti. Şimdi tek soru, mümkün olduğunca az kayıpla geri çekilmeyi yönetmek.”
Ancak Ukrayna Kursk’tan çekiliyor gibi görünse de Kiev, son haftalarda Rus taarruzunun durduğu doğu Ukrayna’daki cepheyi büyük ölçüde istikrara kavuşturdu.
Putin’in bu açıklamaları, Trump’ın temsilcisi ve yakın müttefiki Steve Witkoff’un Moskova’ya inmesinden birkaç saat sonra geldi. Witkoff’un, Suudi Arabistan’daki Ukraynalı yetkililerle Washington’ın görüşmesinin ardından ateşkes sağlanması için Putin’le görüşmesi bekleniyor.
Görüşmelerin ardından Ukrayna, 30 günlük ateşkesi derhal kabul etmeye hazır olduğunu açıklamış, ABD de öneriyi Moskova’ya götüreceğini duyurmuştu.
Rus yetkililerin son dönemdeki söylemleri, Moskova’nın savaş alanında saldırısını sürdürmesi nedeniyle bir anlaşmaya varılması veya taviz verilmesi konusunda pek acil bir durum olmadığını gösteriyor.
Kremlin danışmanlarından Yuri Ushakov, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Mike Waltz’a, Moskova’nın önerilen 30 günlük ateşkesi “Ukrayna güçleri için kısa bir ertelemeden başka bir şey” olarak gördüğünü bildirdiğini söyledi.
Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Maria Zakharova, Perşembe günü Moskova’nın ABD destekli bir barış girişimini “en erken bugün” görüşmeye hazır olduğunu söyledi. Ancak Rusya’nın çatışmaların durdurulmasında pek aciliyet görmediğini belirterek, Ukrayna’daki Batılı barış güçlerini bir güvenlik garantisi olarak kabul etmeyeceğini ve konuşlandırılırlarsa hedef alınacağını yineledi.
Ukrayna, kalıcı bir ateşkes anlaşması imzalayabilmek için bir tür güvenlik garantisine ihtiyaç duyacağını söyledi.
Moskova’nın, Ukrayna’nın güvenliğini garanti altına almak için NATO üyeliğine karşı tek geçerli alternatif olarak gördüğü Avrupa barış gücüne karşı direnişi, Kiev’in kabul edebileceği bir barışın önünde büyük bir engel teşkil ediyor.
Gözlemciler, Putin’in ateşkesi onaylamadan önce bir dizi maksimalist talep ortaya koymaya kararlı olduğunu, bunun da müzakereleri uzatma ihtimali olduğunu düşünüyor.
Reuters ve Bloomberg, Rusya’nın ABD ile görüşmelerde Ukrayna’daki savaşı sonlandırmak ve Washington ile ilişkileri yeniden düzenlemek için bu tür taleplerin bir listesini sunduğunu bildirdi. Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, haberler hakkında yorum yapmayı reddetti.
Bu talepler arasında Ukrayna’nın silahsızlandırılması, batılı askeri yardımların sona erdirilmesi ve Kiev’in NATO’dan uzak tutulması taahhüdü yer alabilir. Moskova ayrıca Ukrayna’da yabancı birlik konuşlandırılmasının yasaklanması ve Putin’in Kırım ve Rusya’nın 2022’de ilhak ettiği dört Ukrayna bölgesi üzerindeki iddialarının uluslararası alanda tanınması için baskı yapabilir.
Putin ayrıca, ittifakın 1997’de eski komünist ülkelere doğru genişlemeye başlamasından sonra katılan üye ülkelerdeki silah konuşlandırmasını durdurması çağrısı da dahil olmak üzere, Ukrayna’nın ötesine geçen, 2021’deki daha geniş taleplerinden bazılarını yeniden gündeme getirebilir.
Avrupa’da pek çok kişi, bu barış koşullarının Batı’nın askeri varlığını artırma kabiliyetini zayıflatabileceğinden ve Putin’in kıta genelinde nüfuzunu artırmasına olanak sağlayabileceğinden endişe ediyor.
Kaynak The Guardian
Yorumlar kapalı.