Nisan ayının ilk haftasında sert düşüş yaşayan Brent petrol, 2021’den bu yana en düşük seviyelere geriledi. Uzmanlar, küresel ticaret gerilimleri ve talep daralması nedeniyle fiyatların uzun süre 80 dolara çıkamayacağı görüşünde.
Küresel enerji piyasalarında arz fazlası endişesi ile talep zayıflığının birleşmesi, petrol fiyatlarında sert kayıplara neden oldu. Brent petrol, nisanın ilk haftasında %9,2’lik düşüşle 65,74 dolara gerileyerek Ağustos 2021’den bu yana en düşük haftalık kapanışını gerçekleştirdi. Batı Teksas türü (WTI) ham petrol ise aynı haftayı 62,10 dolardan kapattı.
Fiyatlardaki düşüşte, ABD Başkanı Donald Trump’ın ithalata yönelik tarifeleri artıran kararının ardından yükselen küresel ticaret savaşı endişeleri etkili oldu. Çin’in ABD’den ithal ürünlere %34 ek vergi getirmesiyle birlikte, piyasalarda risk algısı artarken petrol talebinin daha da zayıflayacağı beklentisi oluştu.
Öte yandan OPEC+ ülkelerinin üretim kısıtlamalarını gevşetme kararı da arz fazlası korkularını körükledi. OPEC+ grubu, 1 Nisan itibarıyla günlük 2,2 milyon varillik gönüllü üretim kesintisini kademeli olarak sonlandırma kararı aldı. Mayıs ayında ise günlük 411 bin varil üretim artışı planlanıyor.
ENERJİ UZMANI: 80 DOLARI GÖRMEK ZOR
Energy Intelligence Group Petrol Piyasaları Ekonomisti Julien Mathonniere, fiyatların yakın vadede toparlanmasının zor olduğunu belirterek, “Küresel talep görünümü zayıf. OPEC+ üretimi artırırken, ticaret savaşlarının yol açtığı ekonomik belirsizlikler petrol talebini baskılıyor” ifadelerini kullandı.
Mathonniere, Çin ekonomisindeki yapısal sorunlara ve ABD ile olan ticaret fazlasına da dikkat çekerek, “Çin, ticaret savaşının hedefinde. Hindistan bile bu sürecin olumsuz etkilerinden kaçamaz. ABD’de ise tarifelerin son faturası vergi mükelleflerine çıkabilir” dedi.
TRUMP’IN POLİTİKALARI TERS TEPEBİLİR
Trump’ın korumacı ticaret yaklaşımının ihracat hedefleriyle çeliştiğine dikkat çeken Mathonniere, “Ülkeler kendi para birimlerini değer kaybettirerek rekabet avantajı sağlamaya çalışabilir. Bu da ABD mallarını daha pahalı hale getirerek ihracatın önünü tıkar” dedi.
Doların diğer para birimleri karşısında değer kaybetmesinin petrol talebini artırabileceğine değinen Mathonniere, “Trump, önümüzdeki 6-8 ayda doları zayıflatacak adımlar atabilir. Bu da Fed’in müdahalesini tetikleyebilir” diye konuştu.
İRAN RİSKİ VE PETROLDE YUKARI BASKI
Mathonniere, ABD’nin İran’a yönelik olası bir askeri müdahalesinin ise kısa vadede petrol fiyatlarında yukarı yönlü hareket yaratabileceğini ifade ederek, “Böyle bir hamle fiyatlara varil başına 5 dolar ekleyebilir ancak bu tür risk primleri genellikle geçici olur” değerlendirmesinde bulundu.
Kaynak: AA
Yorumlar kapalı.