Vietnam uzun zamandır dış ticaretin benimsenmesinin başarılı bir örneği olarak görülüyor ve dünyanın en büyük şirketlerinden bazılarını, ayakkabıdan elektronik ürünlere kadar dünyanın dört bir yanındaki mağazalarda satılan her şeyi üretmek için merkezler kurmaya yöneltiyordu.
Ancak şimdi, ABD Başkanı Donald Trump’ın agresif tarifelerinin, ekonomistlerin Washington’a yönelik diplomatik girişimlerine rağmen Vietnam’ın iddialı büyüme hedefini rayından çıkarabileceği yönündeki endişeler artıyor.
Trump, Güneydoğu Asya ülkesine, hedef alınan 180′den fazla ülke arasında en yüksek oranlardan biri olan %46′lık bir ithalat vergisi uygulayarak , Dünya Bankası tahminlerine göre 2023 yılında yıllık gayri safi yurt içi hasılasının yaklaşık %90′ını mal ve hizmet ihracatından elde eden bir ülkeye ağır bir darbe indirdi .
OCBC Bank’taki bir ekonomist ekibinin tahminlerine göre, yeni vergiler bu yıl Vietnam’ın ekonomik büyümesinden 1,2 puan düşürebilir ve bu da ülkenin 2025′teki GSYİH tahminini %5′e düşürmelerine yol açabilir. Bu, Hanoi’nin bu yılki “en az %8” lik iddialı hedefine önemli bir darbe vuracaktır .
Güneydoğu Asya ekonomisindeki büyüme bu yıl zaten yavaşladı ve bir önceki çeyrekteki %7,55′lik büyümeden, yılın ilk çeyreğinde %6,93′e geriledi.
Vietnam, Nike gibi çok uluslu tüketim malları perakendecileri de dahil olmak üzere ABD’de mal satan birçok şirket için bir üretim merkezi haline geldi, Adidas , Uniqlo ve Apple Inc, nispeten ucuz işgücü maliyetleri ve destekleyici hükümet politikalarının bir karışımı nedeniyle.
Nike’ın 2024 yılı yıllık kazanç raporuna göre, Vietnam’daki fabrikalar ayakkabı üretiminin %50′sini ve giyim ürünlerinin %28′ini üretirken, Adidas geçen yıl ayakkabı ürünlerinin %39′unu Vietnam’dan tedarik etti. Apple da son yıllarda Vietnam’daki üretim varlığını genişletti ve iPad üretiminin yaklaşık %20′si ve Apple Watch gibi Apple’ın giyilebilir ürün montajının %90′ı Vietnam’da gerçekleşti.
ABD-Çin arasındaki son ticaret savaşı 2018′de Trump’ın ilk döneminde patlak verdiğinden beri, birçok Çinli üretici de ABD’nin uyguladığı gümrük vergilerinden kaçınmak için üretimlerini Vietnam’a taşıdı.
ABD verilerine göre , Vietnam’ın ABD ile mal ticaretindeki fazlası geçen yıl 2018′de 40 milyar doların altındayken üç katından fazla artarak 123,5 milyar dolara çıkarak rekor kırdı . Vietnam’ın 2024′te ABD’ye ihraç edeceği malların miktarı ise 136,6 milyar dolar olarak tahmin ediliyor.
OCBC Bank’a göre Trump’ın geçen hafta duyurduğu yeni vergiler, Vietnam’ın toplam mal ihracatını bu yıl %40′a kadar düşürebilir. Banka, Vietnam’ın ABD’ye yaptığı mal ihracatının toplam ticaret cirosunun yaklaşık %30′unu oluşturduğunu gösteren Vietnam gümrük otoritesinin verilerine atıfta bulundu.
Yeni vergiler ayrıca ülkede bir üretim üssü kurmanın cazibesini azaltabilir ve Vietnam’a akan doğrudan yabancı yatırımı olumsuz etkileyebilir.
Ancak uluslararası ticaret istatistiklerinde sıklıkla görüldüğü gibi , ABD ve Vietnam tarafından bildirilen resmi rakamlar arasında, kısmen değerleme yöntemlerindeki farklılıklardan kaynaklanan tutarsızlıklar bulunmaktadır.
Bloomberg’in haberine göre , İstatistik Ofisi’nin enflasyon bölümü başkanı Nguyen Thu Oanh, Pazar günü yaptığı açıklamada , yeni ABD tarifelerinin bazı yabancı şirketlerin üretimlerinin bir kısmını Vietnam’dan çıkarmasına yol açabileceğini söyledi.
OCBC Bank ekonomistleri, “ASEAN ve Hindistan’a uygulanacak karşılıklı tarifeler, bölgeye yıllardır fayda sağlayan ‘Çin+1’ stratejisine zarar verecek” dedi ancak “küresel tedarik zincirlerinin buna uyum sağlaması zaman alacak.”
Anlaşma için zorlu yol
Morgan Stanley’nin Asya Baş Ekonomisti Chetan Ahya, Vietnam’ın Çin’in yanı sıra Asya’daki diğer ülkelere kıyasla Washington ile anlaşmaya varmak için daha zorlu bir yol izleyeceğini, bunun kısmen ABD ile olan büyük ticaret fazlası ve Çinli şirketlerin tedarik zincirlerinin yeniden yönlendirilmesini kolaylaştırmadaki rolü nedeniyle olacağını söyledi.
Vietnam’ın parti lideri To Lam, geçen cuma günü Trump ile yaptığı telefon görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, Trump yönetiminin Vietnam’ın ABD’ye yaptığı ihracat için de aynısını yapması halinde ülkenin ABD ithalatındaki tüm vergileri kaldırmaya ve gümrük oranını %0′a indirmeye hazır olduğunu söyledi.
Ayrıca Hanoi’nin, ikili ticaret fazlasını azaltmak için ABD’den ithalatı artırma kararlılığını yineledi ve Amerikan şirketlerini Vietnam’a yatırımlarını artırmaya teşvik etti.
Beyaz Saray ticaret danışmanı Peter Navarro, Vietnam’ın sıfır gümrük vergisi teklifiyle ilgili sorulara yanıt olarak, bunun yeni vergilerin iptalini gerektirecek kadar yeterli olmadığını söyledi.
Navarro’nun “gümrük vergisi dışı hile” örnekleri arasında Çin ürünlerinin Vietnam üzerinden gönderilmesi, fikri mülkiyet hırsızlığı ve Trump’ın gizli ticaret engelleri olarak eleştirdiği mallara uygulanan katma değer vergisi yer alıyor.
Trump’ın yaygın “karşılıklı tarifeleri” öncesinde Hanoi, sıvılaştırılmış doğal gaz ve otomobiller gibi çeşitli ABD ürünlerine uygulanan tarifeleri düşürmek ve ülkede Starlink uydu internet hizmeti için deneme çalışmasını onaylamak gibi ticaret uzlaşmaları sunmaya çalıştı.
Çin , tüm ABD mallarına %34 oranında ek gümrük vergisi uygulayarak misilleme yaptı ancak Asya ekonomilerinin çoğu doğrudan misilleme yapmaktan kaçınmayı tercih etti.
MUFG Bank Asya Kıdemli Ekonomisti Michael Wan, Asya ekonomilerinin ABD ile müzakerelerinin ”özellikle Vietnam gibi ABD ile büyük ticaret fazlası veren ülkeler açısından istenilen sonuçları vermeyebileceğini” söyledi.
Vietnam’ın Trump yönetimiyle yaptığı müzakerelerin “bazı sonuçlar verebileceğini” ancak ABD’nin önerilen seviyelerden “köklü” bir şekilde gümrük vergilerini düşürmeyi teklif etmesinin pek olası olmadığını söyledi.
Wan, Çin’in misillemesinin Vietnam’ın ABD ile müzakerelerini zorlaştırdığını, politika yapıcıların Çinli firmaların Vietnam’a uygulanan daha hafif tarifelerden faydalanabileceğinden endişe ettiğini söyledi.
Yorumlar kapalı.