Çin, ticaret savaşı sırasında ABD ile müzakere eden diğer ülkelerin Çin aleyhine bir anlaşma yapması halinde “kararlı ve karşılıklı” karşı önlemler alacağı tehditinde bulundu.
Çin Ticaret Bakanlığı, Donald Trump’ın tarife muafiyetleri karşılığında diğer ülkelere Çin ile ticaretlerini sınırlamaları için baskı yapmayı planladığına dair son haberlere yanıt verdi. Pekin ve ABD, ABD’nin dünyanın geri kalanıyla ticaret anlaşmalarını yeniden yazma çabalarından ayrı olarak ilerleyen tırmanan bir ticaret savaşına kilitlenmiş durumda.
Bakanlık Pazartesi günü yaptığı açıklamada, “Çin, herhangi bir tarafın kendi çıkarları pahasına bir anlaşmaya varmasına kesinlikle karşı çıkıyor” dedi.
“Uyuşturma barış getirmeyecek ve uzlaşmaya saygı gösterilmeyecek… Başkalarının çıkarları pahasına kendi geçici bencil çıkarlarını aramak, kaplanın derisini aramaya benzer.”
Bu yaklaşımın “sonuçta her iki tarafta da başarısızlığa uğrayacağı ve başkalarına zarar vereceği” uyarısında bulunuldu.
ABD ile Çin arasındaki misilleme tarifeleri, Çin’in ABD’ye ihracatında %145’e ve ABD’nin Çin’e ihracatında %125’e ulaştı . Trump’ın Çin’e uyguladığı tarifeler, ABD’nin ticaret ilişkilerini ABD için daha elverişli hale getirmek ve daha fazla üretimi ABD topraklarına getirmek için yürüttüğü sözde “kurtuluş günü” kampanyasının bir parçası olarak tüm ABD ticaret ortaklarına duyurduğu küresel tarifelerin en yükseğidir.
ABD’nin resesyona girmesinin kaçınılmaz olduğu bu ay, Trump yüksek tarifelerin 90 gün süreyle durdurulacağını duyurdu ve Çin hariç tüm ülkelerdeki gümrük vergilerini genel olarak %10’a düşürdü .
Bazı ülkeler, 90 günlük son tarihten önce ABD ile tarifeleri düşürmek veya kaldırmak için müzakerelerde bulunuyor. Geçtiğimiz haftaki haberler, Trump’ın ekibinin bu müzakereleri Çin ile ticaret savaşında kullanmayı planladığını öne sürdü. Wall Street Journal ve Bloomberg, ABD’li bir yetkilinin ABD’nin bu ülkelere Çin ile kendi ticaretlerini kısıtlamaları veya parasal yaptırımlar uygulamaları için baskı yapmaya hazırlandığını söylediğini aktardı.
Çin Ticaret Bakanlığı, “Böyle bir durum yaşanırsa Çin bunu asla kabul etmeyecek ve karşılıklı olarak kararlılıkla karşı önlemler alacaktır” dedi.
İngiltere Maliye Bakanı Rachel Reeves, Cumartesi günü yaptığı açıklamada, İngiltere’nin Çin’den ekonomik olarak uzaklaşacağı fikrini reddetti .
“Çin dünyanın ikinci büyük ekonomisi ve bence katılmamak çok aptalca olurdu,” dedi Reeves Telegraph’a. “Bu hükümetin yaklaşımı bu.”
Trump, Perşembe günü yaptığı açıklamada, ABD’nin Çin ile gümrük vergileri konusunda görüşmelerde bulunduğunu ve dünyanın en büyük ekonomilerinin acımasız ticaret savaşını sona erdirecek bir anlaşmaya varabileceğinden emin olduğunu söyledi.
Trump, Oval Ofis’te gazetecilere “Evet, Çin ile görüşüyoruz” dedi. “Birkaç kez bize ulaştıklarını söyleyebilirim.
“Çin ile çok iyi bir anlaşma yapacağımızı düşünüyorum.”
Çin, “sonuna kadar” bir ticaret savaşıyla mücadele edeceğine yemin etti ve Washington ile görüşmelerde olduğunu doğrulamadı, ancak diyalog çağrısında bulundu. Çinli yetkililer, ABD’nin daha fazla saygı göstermesi gerektiğini söyledi,
ABD’nin “tek taraflılık ve korumacılık” olarak adlandırdığı tutumunu sert bir şekilde eleştirdi ve uluslararası düzenin “orman kanunlarına” geri döneceği konusunda uyardı.
Pekin Pazartesi günü yaptığı açıklamada, “Güçlülerin zayıfları avladığı yerde tüm ülkeler kurban olur” dedi.
Yorumlar kapalı.