featured
  1. Haberler
  2. Dünya
  3. Samandağ’da Neler Oluyor

Samandağ’da Neler Oluyor

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
  • Hatay Samandağ’da afet konutu inşaatı için acil kamulaştırılan tarım arazilerine aniden girildi. Mahkeme süreci devam ederken başlatılan çalışmalar, bölge halkının tepkisini çekti. Zeytin ve narenciye ağaçlarının söküldüğü bölgede yaşanan gerginlik bir haftadır devam ediyor.

Hatay’ın Samandağ ilçesine bağlı Mağaracık ve Hıdırbey mahallelerinde, afet konutu projesi kapsamında acil kamulaştırılan tarım arazilerine iş makineleriyle girildi. Zeytin ve narenciye ağaçlarıyla dolu arazilerde başlatılan çalışmalarda çok sayıda ağaç sökülürken, bölge halkı habersiz olduğunu belirterek tepki gösterdi.

Kamulaştırma sürecine dair resmi bilgilendirme yapılmadan geçtiğimiz hafta başlatılan çalışmalar sırasında yaşanan gerginlikte, iki yurttaşın fenalaşmasına yol açmıştı. Olay yerinde video çeken bir vatandaş, “Deprem bizi öldürmedi, bu hükümet bizi öldürdü” ifadelerini kullanarak, ağaçların sökülmesine tepki gösterdi.

Bölge halkının avukatı Cuma Irmak, idare mahkemesinde açılan kamulaştırma iptal davasının sürdüğünü ancak yetkililerin mahkeme kararını beklemeden hareket ettiğini açıkladı. Bianet’e konuşan Irmak, “Mahkeme lehimize sonuçlansa bile ağaçlar geri gelmeyecek. Telafisi imkansız bir yıkım yaşanıyor” diyerek süreci eleştirdi.

ÇEVRE TAHRİBATI VE EKONOMİK KAYIP İKİLİSİ

Bölgedeki tarım arazilerinin yok edilmesi, hem ekolojik dengeyi bozuyor hem de yurttaşların geçim kaynaklarını tehdit ediyor. Zeytin ve narenciye üretiminin önemli merkezlerinden Samandağ’da yaşananlar, afet sonrası yeniden yapılanma sürecinde “çevre dostu politikaların” gerekliliğini bir kez daha gündeme taşıdı.

VATANDAŞLARDAN TEPKİLER

Mağaracıklı bir vatandaş oğlunun Arabistan’da 25 yıl çalışıp, şu an kamulaştırılan toprağı aldığını, depremde de vefat ettiğini anlattı. Toprağına el konulan vatandaş “Hangi vicdan beni buradan atacak? Önce beni gömmeleri lazım” dedi.

Tahrip edilen arsalarda konuşma yapan vatandaşlardan biri, ‘O günden itibaren kime gittiysek kapılar yüzümüze kapandı. Kime sorduysak benim suçum değil o yaptı dedi. Kime bunu durdur dediysek öbürüne gidin diyerek topu birbirine ata ata 5 ay geçirdik burada’ dedi.

HATAY MİLLETVEKİLİ’NDEN VATANDAŞLARA DESTEK

CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur da Hataylı hemşerilerinin yanında bulundu. Güzelmansur sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda:

“Acele kamulaştırma kararı ile insanların geçim kaynağı olan tarım arazilerini, bahçelerini elinden alan iktidara Samandağ ilçemizin Mağaracık Mahallesi’nden seslendim. 6 Şubat’ta her şeyini kaybeden Hataylıların sesini duyun, taleplerini dinleyin ve yerine getirin, kamulaştırmayı öyle yapın. Milletin malını ellerinden zorla almaya çalışmayın” dedi.

USTA TİYATROCU İSYAN ETTİ

Ünlü sanatçı Ayşenil Şamlıoğlu sosyal medya platformu X’ten yaptığı paylaşımda Hatay Samandağ’da yaşanan ve vatandaşlara yaşatılan doğa tahribine yönelik isyan etti.

Şamlıoğlu, “Samandağ’da olanları aklım almıyor, atadan dededen kalma zeytinlik, ev, arsa bir sabah kalkıyorsun yok! İnsan çıldırır” paylaşımında bulundu.

NEDİR BU ACİL KAMULAŞTIRMA

Kentsel dönüşüme yönelik düzenlemeler içeren kanun 2023’ÜN Kasım ayında Resmi Gazete’de yayımlanmıştı.

KENTSEL DÖNÜŞÜM YÖNELİK AÇIKLANAN KANUN DA NE VAR

Riskli yapı tespitinin Kentsel Dönüşüm Başkanlığı veya idarece resen yapılmasına imkan sunan kanun kapsamında, riskli yapıların yıktırılması için maliklere tek seferde 90 günden fazla olmamak üzere süre verilecek. Yapıların tahliyesi, engellenmesi durumunda kolluk kuvveti marifetiyle gerçekleştirilecek. Kentsel dönüşüm, maliklerin salt çoğunlukla aldığı karara istinaden yapılabilecek.

Uygulama imar planı ve mimari, statik, tesisat ile her türlü fenni mesuliyetin Kentsel Dönüşüm Başkanlığınca üstlenilmesi ve mülkiyetin belgelenmesi kaydıyla 30 gün içinde yapı ruhsatı verilecek. Asgari şartları taşıyan ancak ilgili bilirkişilik bölge listelerinde yer almayan bilirkişilerin görevlendirilmesine imkan tanınacak.

TARTIŞMALAR

Riskli alanların dönüştürülme sürecini hızlandırmayı amaçlayan kanun, rezerv alanlara ilişkin maddeleri ‘mülkiyet hakkının ihlali’ gerekçesiyle eleştirileri de beraberinde getirmişti. Rezerv alan ilan etme yetkisi hakkındaki tartışmalara ilişkin açıklamada bulunan dönemin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, “Kimsenin mülkiyet hakkına zeval gelmez” dedi.

Kaynak Oda.tv

Samandağ’da Neler Oluyor
Yorum Yap

Yorumlar kapalı.