Japonya, artan fiyatlar ve tüketicilerin artan öfkesine yanıt olarak çeyrek asır sonra ilk kez Güney Kore’den pirinç ithal etti.
Medyada yer alan haberlere göre, hükümetin tüketiciler üzerindeki baskıyı hafifletme girişimlerine rağmen, yerel olarak üretilen tahılın fiyatı artmaya devam ederken, Güney Kore pirinci geçen ay 1999’dan bu yana ilk kez Japonya’ya ulaştı.
Japonya’da yetiştirilen pirincin fiyatı geçen yılın aynı dönemine göre iki kattan fazla arttı. Bu durum, ithalata uygulanan ağır vergilere rağmen daha ucuz yabancı tahıla olan talebi artırdı.
Güney Kore kamu yayın kuruluşu NHK, internet üzerinden ve süpermarketlerde satılan Güney Kore pirincinin miktarının hala sadece 2 ton olduğunu, ancak önümüzdeki günlerde 20 ton daha gönderilmesinin planlandığını bildirdi.
Japon tüketiciler geleneksel olarak yabancı pirincin kalitesi ve tadı konusunda şüpheci davrandılar (1993’teki alışılmadık derecede soğuk bir yazdan sonra ithal edilen Tayland pirincinin çoğu satılmadı), ancak mevcut kriz Japon tüketicileri yabancı pirince karşı bir ilgi geliştirmeye zorladı.
Yonhap haber ajansının haberine göre, Güney Kore’nin Japonya’ya yaptığı pirinç ihracatının 1990’dan bu yana en yüksek seviyeye ulaşması beklenirken, kriz ABD’li üreticiler için de potansiyel ihracat fırsatları yarattı.
Tokyo’da bir restoran işleten Arata Hirano, geçen yıl yerli tahılın kıtlığı nedeniyle fiyatlarda büyük bir artış yaşanmasının ardından Japon pirincinden Amerikan pirincine geçti.
Hirano, Reuters’a yaptığı açıklamada, servis ettiği Kaliforniya ürününün fiyatının geçen yaz ilk satın alımından bu yana iki katına çıktığını, ancak yine de yerel pirinçten daha ucuz olduğunu söyledi.
Ve yediği pirincin Japonya’da yetiştirilmediğini öğrenince şaşıran Miki Nihei de dahil olmak üzere, restoran müşterilerinden hiçbir şikayet almadı. “Hiçbir fikrim yoktu,” dedi. “İthal pirinç yemek konusunda hiçbir çekincem yok. Fiyatlar arttı, bu yüzden her zaman daha ucuz seçenekler arıyorum.”
6 Nisan’a kadar geçen haftada Japonya’daki süpermarketlerdeki pirinç fiyatları 5 kg için ortalama 4.214 ¥ (30 $/22 £) seviyesine ulaştı. Bu rakam, bir yıl öncesine göre iki kattan fazla arttı.
Bu eğilim, Japon hükümetini geniş pirinç rezervlerine el atma gibi alışılmadık bir adım atmaya zorladı. Mart ayında, rekor yaz sıcağı , panik satın alma ve dağıtım sorunlarının birleşiminden kaynaklanan fiyat artışlarını durdurmak amacıyla 210.000 ton stoklanmış pirinci serbest bırakmaya başladı .
Japonya daha önce doğal afetler veya ürün kayıpları sonrasında pirinç rezervlerini kullanmıştı ancak dağıtım sorunları nedeniyle ilk kez müdahalede bulunmuştu.
Ancak bu önlemin pek bir etkisi olmadı.
Geçtiğimiz hafta Tarım Bakanlığı, “lojistik sorunlar” nedeniyle serbest bırakılan pirincin yalnızca çok az bir miktarının mağazalara ulaştığını açıklamıştı.
Bakanlık, mart ortasında düzenlenen ilk ihalede yaklaşık 142 bin ton stoklanmış pirincin piyasaya sürüldüğünü, ay sonu itibarıyla süpermarketlere ve diğer satış noktalarına ulaşan pirincin yalnızca 426 ton, yani toplamın yüzde 0,3’ünün ulaştığını belirterek, darboğazın dağıtım aracı yetersizliği ve tahılın satışa hazırlanması için gereken zamandan kaynaklandığını kaydetti.
Japonya’nın pirinç stokları, rekor kıran sıcaklıkların 2023 mahsulünü etkilemesinin ardından zaten tükenmişti. Stoklar geçen yıl, kısmen rekor sayıda turistin neden olduğu tüketimdeki artış nedeniyle tekrar azaldı. Ayrıca, tayfun ve deprem uyarılarının ardından panik alışverişi de tedarikleri etkiledi ve bazı perakendecileri satışları kısıtlamaya zorladı.
Yorumlar kapalı.