Türk elektronik sektörü, dünyada artan gümrük tarifeleri ve alternatif tedarik arayışlarıyla şekillenen yeni ticaret düzeninde önemli fırsatlarla karşı karşıya. Türk Elektronik Sanayicileri Derneği (TESİD) Yönetim Kurulu Başkanı Yaman Tunaoğlu, küresel tedarik zincirlerinde yaşanan kırılmaların Türkiye için tarihi bir fırsat sunduğunu söyledi.
Tunaoğlu, AA’ya yaptığı açıklamada, ABD’nin yeni gümrük vergileri ile başlattığı süreçte dünya ticaretinde dengelerin değiştiğini vurguladı. ABD Başkanı Donald Trump’ın Çin başta olmak üzere birçok ülkeye yüzde 10 ile 145 arasında değişen ek vergiler getirdiğini hatırlatan Tunaoğlu, “Özellikle elektronik sektörü, bu dönüşümün merkezinde yer alıyor. Çin’e uygulanan yüksek vergiler, elektronik ürünler için muaf tutuldu ancak yeni dönemde sektörün üretim ve tedarik yapıları kökten değişecek” dedi.
TÜRKİYE’NİN ŞANSI: DÜŞÜK TARİFE, YÜKSEK POTANSİYEL
Türkiye’nin yüzde 10’luk düşük vergi diliminde yer almasının elektronik sanayi açısından büyük bir avantaj sunduğunu belirten Tunaoğlu, şu değerlendirmede bulundu:
“Türkiye uzun yıllardır dış ticaret açığı veren bir ülke. Sanayi ürünlerinde Çin’e karşı verilen açık, ithalata bağımlılığı artırıyor. Oysa savunma sanayisinde ulaşılan yüzde 80 yerlilik oranı, elektronik sektörü başta olmak üzere birçok alanda örnek alınabilir. Elektronik, Türkiye’nin cari açığını kapatmada anahtar sektörlerden biri olabilir.”
ÜRETİM HARİTASI DEĞİŞİYOR
Küresel elektronik sektörünün 2024’te de en büyük sektör olmayı sürdürdüğünü kaydeden Tunaoğlu, dünya çip üretiminin yüzde 87’sinin, elektronik kart ve ürün üretiminin ise yüzde 70’inin Uzak Doğu’da yapıldığını aktardı. Pandemi, savaşlar ve ticaret savaşları gibi gelişmelerin üretim merkezlerinin çeşitlenmesini zorunlu hale getirdiğini vurgulayan Tunaoğlu, ABD ve AB gibi büyük aktörlerin bu alanda stratejik hamleler yaptığını söyledi.
SEMI verilerine göre, 2021-2024 döneminde dünya genelinde 84 büyük çip fabrikasının inşasına başlandığını belirten Tunaoğlu, bu yatırımların toplam değerinin 500 milyar doları aştığını açıkladı.
TÜRKİYE İÇİN STRATEJİK YOL HARİTASI
Tunaoğlu, Türkiye’nin coğrafi konumu, gelişmiş AR-GE altyapısı ve üretim kapasitesiyle küresel elektronik üretiminde bölgesel bir üs olabileceğine dikkat çekti. 2023 yılında 15 milyar doları aşan elektronik ihracatının bu potansiyelin göstergesi olduğunu vurgulayan Tunaoğlu, özellikle Uzak Doğu’ya alternatif arayan şirketler için Türkiye’nin kritik bir çözüm sunduğunu ifade etti.
Başarının anahtarı ise doğru adımlar atılmasında yatıyor. Tunaoğlu’nun önerdiği öncelikli adımlar şöyle:
- Çin’e yönelik ithalat vergileriyle dengeli bir düzenleme yapılmalı, yerli üretim teşvik edilmeli.
- Çin ile rekabet değil iş birliği odaklı ticaret anlaşmaları gündeme alınmalı.
- AB ülkeleriyle savunma ve yeşil enerji odaklı ortak yatırımlar geliştirilmeli.
- Elektronik üretimine özel serbest bölgeler kurulmalı, yatırımcılara vergi ve gümrük avantajları sunulmalı.
- Yerli elektronik ürünler kamu alımlarıyla desteklenerek küresel markalar yaratılmalı.
- Hukuki altyapı ve iş yapma kolaylıkları iyileştirilerek yatırım ortamı güçlendirilmeli.
“TÜRKİYE BÖLGESEL BİR DEV OLABİLİR”
Tunaoğlu, uygulanacak doğru stratejilerle Türkiye’nin elektronik üretiminde bölgesel bir güç haline gelebileceğini ve bu sürecin hem ekonomik büyümeyi destekleyeceğini hem de teknolojik bağımsızlığı güçlendireceğini söyledi. TESİD olarak bu hedeflere ulaşmak için her türlü desteği vermeye hazır olduklarını da sözlerine ekledi.
Yorumlar kapalı.