Yusuf Yüksel
  1. Haberler
  2. Köşe Yazıları
  3. Coğrafya kaderinizdir!..

Coğrafya kaderinizdir!..

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Öyle bir bölge ve ülke düşünün ki; yüzyıllarca savaşın içinde olsun, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasıyla beraber savaştan uzak, ama etrafı hep savaşlar içinde olsun.

Günümüzde bile Balkanlarda Sırbistan-Kosova, Kuzeyde Ukrayna- Rusya, Kuzeydoğuda Azerbaycan-Ermenistan, Güneydoğu onlarca yıldır süren İran-Irak gerginlikleri ve günümüzde Irak ve Suriye’de yaşananlar, Güneyde Kıbrıs ve Ege’de daimî düşman Yunanistan. Şimdide yine çok uzağımızda değil yılardır süren İsrail-Filistin çatışmalarına Hizbullah ve Hamas’a karşı İsrail gerginliği, dolayısıyla, trafik polisine kızıp karısını döven şoför gibi, Filistin halkına çoluk çocuk demeden uygulanan zulüm. Tüm dünya “Hamasın bu saldırıyı yaparak, Filistin halkını neden ateşe attığını” düşünüyor. 

Geçen hafta perşembe günü Suriye’de yaşanan “drone krizi” ile kapatan piyasa, “cumanın gelişi perşembeden belli olur” diyerek başlamış ve hafta sonu Hamas haberi gelmişti. Hamas 7 ekimde İsrail’e girmiş katliam yapmış, İsrail’de savaş kararı alarak Gazze’ye bombalar yağdırmıştı. Bütün bir haftayı gerileyerek geçiren Borsa İstanbul bu sayede düzeltmesini sertte olsa yapmış oldu. 

İsrail – Hamas savaşının, ülkelerin uyguladığı ekonomik programlar ile genel enflasyon oranı üzerindeki olumsuz etkilerinin, savaşın diğer ülkelere de sıçrayarak genişlemesine bağlı olarak şekilleneceği düşünülmekte. Tüm dünyanın, hatta Zelenski ile Putin’nin bile gözü kulağı bu savaşa çevrildi. Ukrayna – Rusya savaşının ikinci planda kalmasından ve bir anda gündemden düşmesinden şikâyet eder durumdalar. 

Bu hafta özellikle Sn. Mehmet Şimşek ve Sn. Gaye Erkan’ın yatırımcılarla ve yatırım kuruluşları ile yaptıkları toplantıların etkisini, hatta ve hatta M. Şimşek’in “negatif faizden pozitif faize geçişe az kaldı” açıklamalarının ekonomiye etkilerini ve teknik olarak hemen hemen tüm analizcilerin belirtiği gibi, likidite sıkıntısı çeken BİST100 endeksini masaya yatırmak istemiştik. Tamda 8400-8500 seviyelerinde (her ne kadar yatırımcı sayısı 8 milyonu geçse de kuru halka arz kalabalığı olarak tanımlanıyor), momentumunu kaybettiği, beklenen yabancı yatırımcılarının bir türlü gelmediği, güçlü nakit girişinin olması gerektiği, bu nedenle de bir düşüşe karşı ısrarla kredili ve kaldıraç işlemlerinden uzak durulması gerektiğinin belirtildiği bir dönemde, Hamas tabiri caizse “bombayı elimize bıraktı.” Savaşın gölgesinde geçirdiğimiz bir haftayı, Bist100 endeksi 8113 puandan, geçen haftaya göre yaklaşık %4 düşüşle kapattı. Alternatif yatırım araçlarında biri olan altın ise 6 Ekim 2023 tarihinde başlayan yükseliş hareketini günümüze kadar devam ettirdi. Ons altın 6 günde yüzde 6’ya yakın yükseliş gösterdi.

Coğrafya kaderinizdir!..
Yorum Yap

Yorumlar kapalı.