Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına gayrimenkul yatırımı 2018 yılında yeni bir sektör doğurdu. 1 milyon dolar olan şart 250 bin dolara düşürülünce çok sayıda emlakçı, değerleme şirketi ve avukat bu alanda çalışmaya başladı. Yatırım şartı, 2022 yılının mayıs ayında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla yayınlanan kararla 400 bin dolara yükseltildi.
400 bin dolar olan gayrimenkul yatırım şartıyla verilen Türk vatandaşlığını çok daha ‘uyguna’ satan satan şebekeye operasyon düzenlendi. 60 kişi gözaltına alındı, devletin milyarlarca lira zarara uğratıldığı tespit edildi.
800’den fazla kişiye 50.000-60.000 $ karşılığın da vatandaşlık verildiği ortaya çıkarıldı. Bunu yapan şebeke konut sahipleriyle 20.000-30.000 $ teklif ederek 3 yıl boyunca evine şerh koyduruyor. Şebeke de satış vaadi sözleşmesiyle kimlik alacak kişiye sözleşmeler imzalatarak operasyonu başlatıyor ve 3 ay sonra evi sözde alacakmış gibi gösteren kişiler göçmenlik bürosuna başvurarak kimlikleri temin ediyor.
Ekte de bu sözleşmeler ile ilgili detayları bulabilirsiniz.
Sistem Şu Şekilde İşliyor:
1-Vatandaşlığa konu olacak taşınmaz iyice araştırılır, üzerinde ipotek/haciz olabilir. Ancak tek kamu haczi /150c ve mahkeme kararı ile tedbir olamaz.
2- Taşınmaz değeri araştırılır, 400 bin usd olmalı, bu tek tapu olacağı gibi bir kaç tapu toplamı da olabilir.
3- Noterde yapılacak satış vaadi sözleşmesi ile işlem yapılmakta, taşınmaz üzerine herhangi bir ipotek haciz konulmamakta, sadece üç yıl satılamaz şerhi işlenmektedir. Üç yıl sonra satış vaadi sözleşmesi satış gerçekleşmediği için iptal olmaktadır. Taşınmazın satışı olmamaktadır.
4- Yapılan satış vaadi sözleşmesinde üç yıl bir gün sonra taşınmaz üzerindeki şehrin kaldırılması ile ilgili yetki taşınmazın sahibine de verilmektedir.

5-Noterde işlemler yabancının vekili olan hukuk bürosunun elemanları tarafından yapılmaktadır. Noterde işlem yapıldıktan sonra tapu sahibi parasının nakit olarak elden almaktadır. Ayrıca noterde yabancının vekili tarafından ibraname de verilmektedir.
6-Noterde yapılan satış vaadi sözleşmesi ile vatandaşlık işlemleri için müracaat edilmektedir, sadece sözleşme bize lazımdır. Bunla vatandaşlık işlemleri için müracaat yapılıyor, uygunluk geldikten sonra üç ay içerisinde vatandaşlık işlemleri bitmiş oluyor. O zaman yabancı Türkiye geliyor, göç idaresine imzasını atıyor, bu imza işlemi bittikten sonra taşınmazın sahibi ile satış vadisi sözleşmesini yapan avukat tekrar noterde yapmış olduğu satış vaadi sözleşmesinden cayma işlemi yapıyor fesih name düzenliyor. Yani noterde yapılan noterde iptal etmiş oluyor. Ancak taşınmaz üzerindeki üç yıl satılamaz şerhini kaldırmıyoruz.
Ayrıca vatandaşlık hakkı elde ettikten sonra, yani işlem bittikten sonra yabancının vekili sizin göstereceğiniz bir kişiye de üç yıl sonra şehri kaldırma yetkisini verir. Tapu sahibi sadece bize noterde satış vaadi için yetki veriyor, ayrıca 400.000 $ paranın giriş çıkışı da tapu sahibine olmuyor tapu sahibi yerine biz yapıyoruz o işlemi döviz alım belgelerini yarın öbür gün tapu sahibinin hesabına bu para girdi kimse diyemez. Bunları da satış vaadi sözleşmesi imzalanıp uygunluk gelip vatandaşlık hakkı elde ettikten üç ay sonra müşteriye teslim ediyoruz. Yabancı Türkiye’ye gelip kendi el yazısıyla imzalayıp senedini veriyor
Yorumlar kapalı.